/>

Στον «πάγο» το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια

Οι διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και την αντιστοίχησή τους με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) ουσιαστικά έχουν σταματήσει, σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός κ. Δ. Μελάς, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

αιγοπρόβατα-Φ.Μ..-e-ea.gr-32Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου, στον διάδοχό του κ. Μελά στις 28 Αυγούστου, όπου ουσιαστικά οι μόνες ενεργείς αρμοδιότητες που παρέδωσε ήταν ο κατάλογος των προγραμματισμένων πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες για Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 229 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί τα αντίστοιχα ποσά.

Ενώ όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες του υπουργείου τόσο σε εθνικό επίπεδο – όπως το νομοσχέδιο για τις Βοσκήσιμες Γαίες το οποίο έχει περάσει από διαβούλευση και ΚΕΝΕ, καθώς και το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς το οποίο βρίσκεται σε τελική μορφή στην ΓΓ της Κυβέρνησης προκειμένου να αναρτηθεί για διαβούλευση – όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. – όπως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, για την περίοδο 2014-2020, που έχουν κατατεθεί προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ουσιαστικά θα παραμείνουν εκκρεμείς μέχρι να αναλάβει νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, η οποία θα προκύψει από την κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η ενημέρωση του αν. υπουργού

Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του κ. Μελά και του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αφορούσαν κυρίως την αποπληρωμή έργων, ύψους σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, το επόμενο διάστημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα οποία αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Όμως όπως γνωστοποίησε ο νέος αν. υπουργός, σε σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είναι δύσκολο να δοθεί παράταση για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει σχεδιασμός για «έργα γέφυρα».

Μετά δε από σχετικά ερωτήματα παραδέχθηκε ότι η απελθούσα κυβέρνηση δεν είχε υποβάλλει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, γραπτό αίτημα για παράταση υλοποίησης των έργων.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ διατυπώθηκαν μια σειρά από ερωτήματα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Τζιαχρήστα, όπως για το θέμα των βοσκοτόπων που προαναφέρθηκε, αλλά και για την φορολόγηση των αγροτών η οποία θεωρείται υψηλή και ο αν. υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν από πλευράς της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, να προωθήσει λύσεις σε χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

paseges.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

EmailEmail
PrintPrint