Στις Περιφέρειες 20.000 voucher για διανομή-διατροφή προσφύγων

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ και ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διανομή-διατροφή των προσφύγων μεταναστών.

mouzalasΤαυτόχρονα ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στον δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γ.Μουζάλας απαντώντας στις ανησυχίες που διατύπωσαν οι περιφερειάρχες, επιχείρησε να τους καθησυχάσει: “Μην πανικοβάλεστε το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση” είπε.

Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες έξεφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ζήτησαν να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν οι περιφερειάρχες να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής των προσφύγων-μεταναστών χωρίς προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δις ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κανδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πολλοί περιφερειάρχες ανέδειξαν την πλημμελή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών(αστυνομία,λιμενικό,πρόνοια, κλπ), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της Ε.Ο, ώστε να επιμεριστεί το πρόβλημα και σε άλλες περιφέρειες, καθώς όπως υποστήριξε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να διαχειριστείτην κατάσταση με 17.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της.

 

dikaiologitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.