Στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά «χτυπά η καρδιά» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αθ. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος η ουσιαστική αναβάθμιση της Δήμων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συνεχίζει το πρόγραμμα των «υβριδικών», εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης Συνεδριακών Διασκέψεων.Αυτή την εβδομάδα η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χτυπά στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά την Παρασκευή, 20/11.

Οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενότητες Δήμων όλης της χώρας υλοποιεί την απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου για διάλογο και επαναπροσδιορισμό των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για την διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων .

Παράλληλα με εκτενή διάλογο διατυπώνονται οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα θέματα που τελικά έχουν αντίκτυπο σε κάθε τοπική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών. Και στις δύο φάσεις της πανδημίας και των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων δεν αφήνουμε κανέναν πολίτη μόνο του ενώ παράλληλα κρατάμε ανοιχτούς τους Δήμους μας για να είμαστε χρήσιμοι σε ό,τι κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο μοντέλο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ, η οικονομική ανεξαρτησία, η πράσινη ανάπτυξη και το ψηφιακό αποτύπωμα είναι παραπάνω από σημαντικός και με τις Συνεδριακές μας Διασκέψεις καταγράφουμε τις θέσεις των αιρετών όλης της Ελλάδας.
Μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο και την παρέμβασή της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων».

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλωσορίζουμε την περιφερειακή συνεδριακή διαδικασία που εγκαινίασε η ΚΕΔΕ, η οποία με δεδομένη τη δύσκολη σημερινή συγκυρία του COVID-19, δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής του απολύτως αναγκαίου διαλόγου για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κρίσιμο οι 19 Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας να μεταφέρουν τα ουσιαστικά και επείγοντα αιτήματά τους προς την ΚΕΔΕ και την Κεντρική Κυβέρνηση σε όλο το μέτωπο των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία, τη στελέχωσή τους, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νέας περιόδου και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Προσβλέπουμε σε ουσιαστική άσκηση και ενσωμάτωση «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» στο σύνολο των πολιτικών, των φορέων και λειτουργιών του κράτους μέσα από συγκεκριμένα βήματα θεσμικής σύγκλισης αλλά και στην ουσιαστική ενδυνάμωση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους, στελέχη, αρμοδιότητες, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις.»

  • Όλες οι εισηγήσεις, που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες Επιτροπές της ΚΕΔΕ, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ
  • Οι Συνεδριακές διασκέψεις θα μεταδίδονται μέσα από τη σελίδα της ΚΕΔΕ και το κανάλι της Ένωσης στο youtube
Please follow and like us: