Σε ένα καλάθι οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» 

Το πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Φέτα από τα Καλάβρυτα και την Αμφιλοχία. Γραβιέρα από τη Νάξο και τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου Κρήτης. Πατάτα από τη Νάξο. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και τη Σητεία Λασιθίου Κρήτης. Ξινομυζήθρα από τον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Τοματάκι και φάβα από τη Σαντορίνη. Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα από την Αιγιάλεια. Λευκό κρασί Ασύρτικο από τη Σαντορίνη. Ερυθρό Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.


«Μικροί θησαυροί» της χώρας μας, «δώρα» από την κινητήρια δύναμη του πρωτογενή τομέα, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που προστατεύουν, εξελίσσουν και προάγουν την πολύτιμη αγροτική παράδοση και περιουσία μας ως εθνική περιουσία. Τα παραπάνω 16 συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, που είναι το αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς 11 Αγροτικών Συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα, χωρούν σε ένα «καλάθι» για να ξεκινήσουν το «ταξίδι» τους προς τους Έλληνες καταναλωτές.
Και αυτό γίνεται μέσα από το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», το οποίο έχει διττό στόχο την προώθηση και υποστήριξη των εξαιρετικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, το οποίο «τρέχει» η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σήμερα, με μια διαδικτυακή συνάντηση – παρουσίαση, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της καμπάνιας «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης». Οι δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν στην αγορά της Ελλάδας για την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού ως πρεσβευτές των συνεταιριστικών προϊόντων στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα κατά την διάρκεια της τριετίας. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν τα νέα Μέσα, καθώς και η παρουσία του «καλαθιού» σε μεγάλη αλυσίδα ελληνικού super market.
Οι μικροί αυτοί θησαυροί, που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σε μορφή «καλαθιού», αποτελούν μία ξεχωριστή, αντιπροσωπευτική Ελληνική γκάμα από παραδοσιακά, αυθεντικά, ποιοτικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.
Πρωταγωνιστές οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
«Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι η ενιαία έκφραση και η συντονισμένη δράση των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σταθερή προτεραιότητά μας παραμένει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» αποτελεί υπόδειγμα της προσπάθειας μας αυτής», είπε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα στόχος είναι – όπως τόνισε ο Παύλος Σατολιάς – η ανάδειξη των Συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα, οι αξίες και ο σημαντικός ρόλος τους στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Συνεταιρισμών τόνισε ότι δεν είναι μόνο η μέγιστη αξιοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας, της έμπνευσης και της δημιουργικότητας των αγροτών, αλλά παράλληλα προάγουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των συνεταίρων μελών τους. «Οι Συνεταιρισμοί μας αποτελούν τον σημαντικότερο πυλώνα του αγροτικού τομέα και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του. Το πετυχαίνουν με την πολυποίκιλη δράση τους και με την έμπρακτη στήριξη των αγροτών μας. Το Πρόγραμμα μας καλεί να τους γνωρίσουμε, να τους αξιώσουμε και να τους διαδώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Σατολιάς.
«Οι μικροί παραγωγοί αποδεικνύονται μεγάλη δύναμη»
«Αυτή η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που έχει να κάνει με τους παραγωγούς – τους μικρούς παραγωγούς που αποδεικνύονται μεγάλη δύναμη- και τα ξεχωριστά, τοπικά προϊόντα μας», επισήμανε στη συνέχεια η δημοσιογράφος και food blogger Ηλιάδα Κλάγγου.

Μάλιστα, όπως είπε, η ελληνική γαστρονομία και η στροφή των chef στην αναζήτηση ελληνικών προϊόντων ποιοτικών, νόστιμων, ιδιαίτερων, που «έχουν μια ιστορία να πουν» από τη μια και, παράλληλα, «η επιθυμία των καταναλωτών να ξέρουν ακριβώς τι βάζουν στο τραπέζι τους αλλά και να ανακαλύπτουν και οι ίδιοι «μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς» της Ελλάδας, θεωρώ πως έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στους μικρούς παραγωγούς και τις προσπάθειές τους και έδωσαν σημαντική ώθηση στην εξέλιξή τους».
«Συναντιούνται τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι Συνεταιρισμοί»

Κατά την σημερινή συνάντηση χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος εξήρε την σημαντική αυτή δράση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη δράση συναντιούνται δύο βασικοί άξονες: «Τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι Συνεταιρισμοί. Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας αποτελούν έναν μικρό θησαυρό της ελληνικής γης. Ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεων της ελληνικής υπαίθρου, δημιουργώντας μία μοναδική διατροφική παρακαταθήκη. Διαθέτουμε συνολικά 113 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ και ΠΓΕ χωρίς να προσμετρώνται σε αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα, κατέχοντας την πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών ? μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών και του πολιτισμού μας, η προστασία του gastro-diversity αποτελούν εθνική μας επιλογή».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στο τρίπτυχο επιτυχίας «εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα».
Οι 11 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
• Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (Φέτα Καλαβρύτων)
• Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αμφιλοχίας Γη» (Φέτα ΑΜΦΙΓΑΛ – Aμφιλοχίας Γη)
• Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου (Ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης)
• Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά (Ελαιόλαδο και Ελιές)
• Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Στέρνας (Ελαιόλαδο)
• Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας (ελαιόλαδο Καλαμάτα Αβία)
• Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας (ποικιλία Αγιωργίτικου)
• Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Κορινθιακή σταφίδα)
• Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων – Santo (Κρασιά, φάβα, τοματάκι)
• Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Πατάτα και Γραβιέρα Νάξου)
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου (ελαιόλαδο και τυριά)
Στηρίξτε και εσείς, τους διατροφικούς θησαυρούς του τόπου μας και γίνετε αρωγοί της μεγάλης προσπάθειας της ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τα προϊόντα και τους παραγωγούς στην ιστοσελίδα https://mikroithisavroi.eu/to-programma/,
στο facebook https://www.facebook.com/mikroithisavroi.eu
και στο Instagram https://www.instagram.com/mikroithisavroi/