Ρώσοι κατάσκοποι, οι άνθρωποι της <<διπλανής>>  πόρτας

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της δράσης Ρωσίδας κατασκόπου με το ψεύτικο όνομα <<Μαρία Τ. >> Όπως προβάλλουν τα ΜΜΕ ήταν μέρος κυκλώματος κατασκόπων που δρούσε στην Ευρώπη, μέλος του οποίου συνελήφθη.

Από κει ξετυλίγεται το κουβάρι και για την Ίρινα Σμίρεβα, όπως πραγματικά λεγόταν. Χρησιμοποιούσε παράνομα το όνομα κοριτσιού που πέθανε μετά τη γεννα το 1991,και <<νόμιμα>> άνοιξε μαγαζί με πλεκτά απασχολώντας και υπάλληλο , ενώ ασχολούνταν και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία (εντελώς συμπτωματικά ε;).

Διατηρούσε σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ως <<κάλυψη>>, ενώ ήταν παντρεμένη με Ρώσο συνάδελφο της που δρούσε στη Βραζιλία, από που <<εξαφανίστηκε>>, βασικά αποσύρθηκε από την υπηρεσία του, όπως η Σμίρεβα στην Ελλάδα.

Είναι σοβαρό γεγονός η είδηση αυτή. Καταρχήν να εξηγηθεί τι σημαίνει Ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Πρόκειται κατά πολλούς (και ο γράφων συμφωνεί) για τους καλύτερους κατασκοπους στον κόσμο, με δράση που ξεκινά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με σύγγραμμα σχετικό επί του θέματος (Κ. Πικραμένου <<Υπηρεσίες Πληροφοριών στον 21ο αιώνα>>) δύο Υπηρεσίες διέθετε η Σοβιετική Ένωση :τη γνωστή και πανίσχυρη ΚαΓκεΜπε (KGB) για Πολιτικές – Οικονομικές Πληροφορίες και Αντικατασκοπεία και τη ΓΚΡΟΥ(GRU) για Στρατιωτικές Πληροφορίες. Μετά την πτώση του καθεστώτος η πρώτη υπηρεσία <<έσπασε>> σε δυο μέρη :την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), στην οποία ανήκε μάλλον η <<Μαρία Τ. >>, με σκοπό την Πολιτική – Οικονομική κατασκοπεία εις βάρος της Δύσης, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με αντικείμενο την Αντικατασκοπεία-Αντιτρομοκρατία εντός Ρωσίας, Προστασία Υψηλών Προσώπων και Κατασκοπεία εις βάρος των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, που η Ρωσία θεωρεί ακόμα <<δορυφόρους>> της (πχ Ουκρανία). Η τελευταία είχε αμφισβητηθεί αναφορικά με την ικανότητα της στη συλλογή πληροφοριών με ακρίβεια για τη συνεργασία των τοπικών Ρωσικής καταγωγής κατοίκων με το Στρατό κατά την εισβολή στην Ουκρανία και την ετοιμότητα των αντίπαλων δυνάμεων.

Σε αντίθεση με <<διπλωματικούς υπαλλήλους >> που είναι λιγότεροι, σύμφωνα πάντα με το παραπάνω σύγγραμμα, οι πιο πολλοί Ρώσοι πράκτορες είναι <<υπό κάλυψη>> χρησιμοποιώντας κυρίως ονόματα ανθρώπων που ζούσαν στη Ρωσία καταγόμενοι από χώρες – στόχους (πχ Ρωσοπόντιοι). Αλλάζουν συχνά στοιχεία, ταυτότητες, διαβατήρια και ξενοδοχεία διαμονής. Τα πλαστά έγγραφα ετοιμάζονται σε ειδικό τμήμα στα κεντρικά της υπηρεσίας τους και μεταφέρονται με το γνωστο διπλωματικό σάκο ανά πρεσβεία αν χρειαστεί. Σύμφωνα με ειδικό αναλυτή επί θεμάτων ασφαλείας (Αλέξανδρος Νικλαν, Παραπολιτικά fm), στόχος των Ρώσων πρακτόρων είναι η παρακολούθηση Ευρωπαίων αξιωματούχων, στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ(εξου και τα ταξίδια της κατασκόπου σε Ευρώπη και σημεία – <<κλειδιά>> εντός Ελλάδος, όπως Σούδα – Αλεξανδρούπολη) και δημιουργία δικτύου ντόπιων πρακτόρων για συλλογή πληροφοριών και ανορθόδοξο πόλεμο. Ας επισημανθεί ο μεγάλος αριθμός πολιτών σε Βαλκανικές χώρες (κυρίως Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μολδαβία) που συμπαθεί τη Ρωσία και τον Πρόεδρο της όπως και μεγάλο μέρος του κλήρου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και σε μοναστήρια. Βλέπουμε ότι η <<Μεγάλη Αρκούδα>> τους χειρίζεται με τον τρόπο της.

Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι φυσικά που χρησιμοποιούν διείσδυση πρακτόρων <<υπό κάλυψη>>. Έχουν ακουστεί Ισραηλινοί <<τουρίστες>> να συμμετέχουν σε δολοφονίες ή απαγωγές Αράβων της Παλαιστίνης και κρυμμένων Ναζί, Αμερικανοί – Βρετανοί – Γάλλοι – Γερμανοί <<δημοσιογράφων>> ή <<υπαλλήλων σε πολυεθνικές εταιρείες>> να προκαλούν <<Πορτοκαλί επαναστάσεις>> (βλ Βιβλίο Κ. Πικραμένου), Τούρκοι <<πρόσφυγες

>> ή Ευρωπαίοι συνταξιούχοι με εξοχικά σε νησιά που περνούσαν τον καιρό τους βγάζοντας φωτογραφίες από Ελληνικές φρεγάτες (βλ. Βιβλ. Μάνου Ηλιάδη<< η ΜΙΤ και η δράση της στην Ελλάδα >>).

Ας μη βγάλουμε την χώρα μας από το κάδρο. Η παλιά καλή ΚΥΠ(για την ΕΥΠ αφήστε το) σύμφωνα με παλιό διοικητή της (βλ. βιβλίο Παύλου Αποστολίδη << Μυστική Δράση στην Ελλάδα >>) είχε την ίδια δράση σε Ρωσία επί Ψυχρού Πολέμου με δίκτυα αποτελούμενη από Έλληνες Πόντιους και βάσεις σε Ελληνικά εμπορικά και πολεμικά πλοία. Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε αφορμή για δράση Ελλήνων πρακτόρων για παρακολούθηση Τουρκικών Στρατευμάτων και Βουλγαρικής δράσης. Η προσπάθεια απελευθέρωσης αιχμαλώτων της Κύπρου (Επιχείρηση <<13 Περιστέρια>>) είναι άγνωστη σε πολλούς αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

Το ζήτημα είναι ένα : επανίδρυση της ΚΥΠ στη χώρα άμεσα μαζί με αντίστοιχη στο Στρατό (ΣΥΠ) και επιτήρηση κάθε ζητήματος Ασφάλειας εντός και εκτός συνόρων. Είναι ντροπή και όχι κατόρθωμα να εντοπίζονται τέτοια άτομα από πληροφορίες ξένων υπηρεσιών και όχι εθνικών.

Έως πότε η χώρα θα παίζει την <<τυφλόμυγα>>;

(Πηγή εικόνων :defencepoint.gr)