Ρωμανιάς: Δεν θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
5E8C14D67A557FB72667A3FE206E90F6Ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ακόμη ότι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος του 2012, δεν πρόκειται να θιγούν από ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται σε διάσκεψη, να κρίνει τελικά αντισυνταγματική την περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα αφορά καταρχήν μόνον όσους έκαναν την προσφυγή. Πρόσθεσε όμως, ότι ένα κράτος δικαίου έχει ηθική υποχρέωση να εξετάσει το ενδεχόμενο της εφαρμογής της απόφασης σε όλους όσους έχουν θιγεί.

Eκτίμησε πως το δημοσιονομικό κόστος κατ’ έτος θα φτάνει με μια πρόχειρη εκτίμηση το 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους συνταξιούχους για σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα του 2012 λέγοντας:

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεσμεύουν μόνο τους διαδίκους δηλαδή το δικαίωμα τις αυξήσεις του 2012 υποχρέωση είναι για εκείνους που έκαναν τις προσφυγές αλλά ένα κράτους δικαίου να την επεκτείνει.

» Εμείς έχουμε την ευχέρεια να καλέσουμε τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και να διαπραγματευτούμε μαζί τους το βάθος χρόνου της σταδιακής εφαρμογής της απόφαση του ΣτΕ. Εγώ νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει. Να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλους που είναι σε όμοια κατάσταση με εκείνους που είχαν κάνει την προσφυγή.»

Επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση πως δεν θα τηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μειώσεων στις λεγόμενες υψηλές επικουρικές είπε:

«Από μια διερεύνηση που έκανα είδα ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50% με 60% επομένως όταν μιλάμε για μεγάλες επικουρικές είμαστε εκτός θέματος γιατί πάνω από 400 ευρώ μόνο 9.000 επικουρικές συντάξεις υπάρχουν. Επομένως δεν μας δίνει τίποτα η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης.»

 

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλια είναι κλειστά.