Πόσοι νέοι θα χαθούν ακόμα;

Ο θάνατος του γνωστού trapper συγκλόνισε όλους τους φίλους και τους θαυμαστές του και έγινε αντικείμενο μεγάλης προβολής στα ΜΜΕ.Μετά από γάμο και γλέντι αναπτύσσοντας τρομερή ταχύτητα με το όχημα του καρφώθηκε σε δέντρο.

Η Πυροσβεστική για 2 ώρες προσπαθούσε να τον ανασύρει, ενώ στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.Ποτέ του δεν έκρυβε την αγάπη του για τα γρήγορα αμάξια όπως και πολλοί νεαροί της ίδιας ηλικίας.Η αγάπη αυτή χωρίς υπευθυνότητα κοστίζει.

Συνειρμικά έρχεται στο νου μας το ποσοστό νέων πανελλαδικά που χάνονται σε δυστυχήματα με δική τους υπαιτιότητα (εξαιρούνται άλλες αιτίες).Οι κοινωνικές επιρροές ,κυρίως φίλων,η δημιοργία του «ιδεατού άντρα»που μπορεί να χειριστεί την ταχύτητα –πράγμα ανέφικτο – και δεν φοβάται,η μέθη και γιατί όχι η χρήση ουσιών. Πίσω από αυτή την στάση βρίσκεται ένα κοινωνικό υπόβαθρο που θα πρέπει να αναλυθεί γιατι θα οδηγήσει σε όξυ κοινωνικό ζήτημα.

Ένας κυκλοφοριακά ατίθασος νεαρός είναι καθοδηγούμενος από στερεότυπα φίλων του και μελλοντικά ασεβής προς το υπόλοιπο σύνολο πολίτης.Δεν νοιάζεται για το ενδεχόμενο να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά κάποιον διπλανό του. Η περιφρόνηση του ΚΟΚ είναι περιφρόνηση της κοινωνίας γενικά.Η παράβαση γίνεται τρόπος ζωής. Κι όλο αυτό πίσω από το κάλυμμα της «μόδας»,της «αντίδρασης» και της άποψης.Οι οικογένειες τέτοιων ανθρώπων τι λένε για όλα αυτά; Σε μια εποχή που χρειάζονται νέοι και υπεύθυνοι πολίτες για ανόρθωση της χώρας και αποφυγή των σφαλμάτων των προηγούμενων γενεών φαίνεται η κατάσταση να οδεύει σε κατήφορο.

Η Πολιτεία υπάρχει?Ρητορικό το ερώτημα.Ανεπαρκής και ασόβαρη.Το κοινωνικό κράτος με τις δομές πρόνοιας και το σχολείο δεν μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις?Η νομοθετική εξουσία και η εκτελεστική που νομοπαράγουν ας παρέμβουν. Με βάση το μοντέλο δυτικών κρατών με οργάνωση(βλ.Γερμανία) η επιβολή κυρώσεων ως έσχατη λύση το πιο πιθανό είναι να φέρει αποτέλεσμα. Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της ποινή(Caesare Beccaria) μπορεί να εφαρμοστεί εδώ.Κανένας δεν έχει περιθώρια να δείξει ανεύθυνη στάση όταν επικρεμάται ο φόβος της κύρωσης.

Ας αρχίσουν να σκέφτονται όσοι «γκαζάκηδες» έχουν την πρόθεση (θα πρέπει όλοι κανονικά ,γιατι η  ηλικία του δεν είναι λόγος για αφροσύνες) το διπλανό τους,την οικογένεια τους  και τον ίδιο τους τον εαυτό.Εκτίθενται οι ίδιοι καθώς και το περιβάλλον και η κρατική δομή  που τους ανέχονται.