Πυρκαγιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη των Δούρου, Ψινάκη και Κολοκούρη

Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους και τις εγκληματικές τους αμέλειες.

Τον δρόμο του δικαστηρίου για τους 27 εμπλεκόμενους της φονικής πυρκαγιας στο Μάτι δείχνει η εισαγγελέας.

Η εισαγγελική πρόταση μετά απο 3 και πλέον χρόνια ερευνων ζητεί απο το Συμβούλιο να καθησει στο σκαμνί τους 28 για πλημμελήματα, αν και είναι κόλαφος για τους κατηγορουμενους και τις εγκληματικες τους αμέλειες.

Σε μια πρόταση  680 σελίδων ο εισαγγελικος λειτουργος προτεινει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για:

• Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

• Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως Μεταξυ των 27 κατηγορουμένων είναι η  πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, ο  πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης , ο πρώην γενικος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, αλλά και ο νυν  αρχηγος της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. Και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ο 65χρονος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια. Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες.

Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελής συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.» Το αλαλούμ και οι παραλείψεις

Ο εισαγγελεας μέσα από την ογκώδη δικογραφία διέκρινε οτι:

• Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση

• Δεν υπήρξε άμεση  κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς

• Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.

• Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.

• Υποτιμηθηκε το μεγέθος του κινδύνου. • Καθυστέρησε η  διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης

• Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση

• Ανετοιμότητα

• Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

• Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Η εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Μαλιστα ο εισαγηελεας δεν ξεχνά να αναφέρει ότι ειναι ανοιχτή η δικογραφια που αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

 

ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

 

 

Please follow and like us: