Πρόταση-ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή: «Η απαράδεκτη και επικίνδυνη Εθνική οδός από τον κόμβο ΑΛΙΜΕΝΤΑ μέχρι τη γέφυρα της Ερμίτσας»

Κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1/10/2019.

Θέμα: «Η απαράδεκτη και επικίνδυνη Εθνική οδός από τον κόμβο ΑΛΙΜΕΝΤΑ μέχρι τη γέφυρα της Ερμίτσας»
Στο τμήμα της Εθνικής οδού από τον κόμβο ΑΛΙΜΕΝΤΑ μέχρι τη γέφυρα της Ερμίτσας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεκάδες ατυχήματα, τα περισσότερα πολύ σοβαρά με νεκρούς και τραυματίες.

Πάρα ταύτα ο καιρός περνάει και καμμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έχουμε δει να γίνεται. Και τα ατυχήματα συνεχίζονται, μόλις πριν 2 εβδομάδες είχαμε θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο νοσοκομείο.

Δικαίως το τμήμα αυτό της Εθνικής οδού έχει χαρακτηριστεί «καρμανιόλα» από τους κατοίκους που έχουν κάνει αρκετές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για το θέμα αλλά χωρίς αντίκρισμα.

Πρόκειται για κατασκευαστικό έκτρωμα καθώς αποδείχθηκε και στην πράξη ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι μη λειτουργική και πολύ επικίνδυνη.

Η βασική αστοχία είναι ότι με την δημιουργία των παράδρομων στένεψε τόσο πολύ το πλάτος της Εθνικής οδού ώστε να υπάρχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Έτσι εγκλωβίζονται οχήματα και οδηγοί σε ένα μόνο ρεύμα κυκλοφορίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

-Σκεφθείτε μόνο ότι αν πάθει βλάβη ένα φορτηγό αμέσως αχρηστεύεται η μια κατεύθυνση κυκλοφορίας ή τον κίνδυνο που διατρέχει ένας οδηγός ΙΧ αν πάει λάστιχο στο τμήμα αυτό της Ενικής οδού και επιχειρήσει να το αλλάξει.

-Αν ένα όχημα πάει σε ένα κατάστημα που βρίσκεται από το Νοσοκομείο μέχρι τη γέφυρα της Ερμίτσας και θελήσει να επιστρέψει στο Αγρίνιο η υπάρχουσα κατάσταση το στέλνει μπροστά από τη γέφυρα να επιχειρεί αναστροφή χωρίς ορατότητα ούτε από δεξιά ούτε από αριστερά.

-Οι προσβάσεις από τον παράδρομο προς την Εθνική οδό είναι απαράδεκτες.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί χωρίς μεγάλο κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρόταση μας

Α. Άρση των διαχωριστικών τσιμεντένιων στηθαίων (New Jersey) που υπάρχουν και τοποθέτηση τους στο μέσον της Εθνικής οδού. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ενώ διασφαλίζεται και η αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων.
Β. Κατασκευή κυκλικών κόμβων σε συγκεκριμένα σημεία μεγάλης επικινδυνότητας (κόμβος Παναιτωλίου κλπ) όπως έχει προτείνει και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Γ. Διαπλάτυνση της γέφυρας της Ερμίτσας η οποία κατασκευάστηκε για να καλύψει κυκλοφοριακές ανάγκες που υπήρχαν πριν από πολλές δεκαετίες.

Αν και αρμόδια για το θέμα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η λύση του προβλήματος εξαρτάται πάντα και από την αποφασιστικότητα που το παλεύει η Δημοτική Αρχή. Γι αυτό θα θέλαμε από τον Δήμαρχο Αγρινίου να μας ενημερώσει αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός ή αν βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες διαδικασίες για να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να πάψουμε να θρηνούμε αθώα θύματα.

 

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου
Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Please follow and like us: