Προυσός: άνθρωποι και βιβλία Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη

Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στην Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη Προυσού Ευρυτανίας τα εγκαίνια της έκθεσης «Προυσός: άνθρωποι και βιβλία. Σελίδες από την Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη», που οργάνωσε το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η ιστορικός και πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Προυσού κ. Λεωνή Θανασούλα και ο Φιλόλογος –Παλαιογράφος και Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, κ. Αγαμέμνων Τσελίκας.

Η κ. Θανασούλα αναφέρθηκε στο ιστορικό της βιβλιοθήκης, στα πρόσωπα τα οποία συνδέθηκαν με αυτήν, στον θεσμό της βιβλιοθήκης γενικά, όπως και στις δυνατότητες ανάπτυξης ενός τόπου μέσω της επικοινωνίας που προσφέρει ένας πνευματικός χώρος.

Ο κ. Τσελίκας μίλησε για τις δραστηριότητες του «Ελληνικού Σχολείου Προυσού» κατά το έτος 2017, τη σημασία του βιβλίου στη ζωή μας και τις πολιτιστικές και μορφωτικές προοπτικές  των σύγχρονων βιβλιοθηκών στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης τόσο από τον ίδιον τον Προυσό, όσο και από το Καρπενήσι, το Αγρίνιο και από άλλες πλησιόχωρες κοινότητες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, για τις ανάγκες της έκθεσης, ήρθε στην επιφάνεια το πρώτο και ίσως μοναδικό χειρόγραφο βιβλίο της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για μια γραμματική της Κοινής και της Λόγιας Ελληνικής Γλώσσας γραμμένη το έτος 1832. Το έργο αυτό φαίνεται πρωτότυπο και πρωτοποριακό για την εποχή του.

Γράφτηκε από τον λόγιο δημογέροντα του Προυσού Χριστόδουλο Ελεφάντη και δωρήθηκε στη βιβλιοθήκη το έτος 1961 από τον εγγονό του, συμβολαιογράφο Αθηνών, Αλέξανδρο Ζαχαρόπουλο.

Το εύρημα θα ψηφιοποιηθεί, από το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», ώστε να διευκολυνθεί η μελέτη του.