Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων-Τα σενάρια

Διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν οι ειδικοί επιστήμονες αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, μεταξύ άλλων «δύσκολων» αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας περιόδου.

Ποια σενάρια εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας.

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, σε αποψινή παρέμβασή της.

Όπως εξήγησε η ίδια στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι ναι να ανοίξουν τα σχολεία και, εάν χρειαστεί, να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο παιδείας.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα, ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Για τα πανεπιστήμια, η πρόταση στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στις σχολές, στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης, συνέχισε η κ. Κοτανίδου. Η συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει αυτό βρίσκεται όμως σε εξέλιξη, ενώ περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να γίνονται προληπτικά τεστ στους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ίδιο Μέσο, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε διαφορετική γνώμη για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.

«Αν συνεχίζουμε με αυτές τις συνθήκες το αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, θα είναι λεπτομέρεια – θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά», δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Προειδοποίησε μάλιστα πως «θα είναι πολύ μεγάλο ρίσκο, αν υπάρχει τέτοια αύξηση, να ανοίξουν τα σχολεία γιατί θα υπάρχουν εστίες μετάδοσης και μέσα σε αυτά με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει». Πρόσθεσε δε ότι ρίσκο θα έχουν «όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες που βάζουν κόσμο σε κλειστό χώρο».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, από την πλευρά του, δήλωσε στον Τ/Σ Mega πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλος του μήνα, με βάση τα τότε δεδομένα.

Τα σενάρια

Μέχρι στιγμής, πάντως, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, η 7η Σεπτεμβρίου θεωρείται ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με αυξημένα, όμως, μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον ιό.

Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει διάφορα σχέδια σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Το αισιόδοξο σενάριο, πάντως, θέλει τα μαθήματα να ξεκινούν κανονικά, ενώ το δεύτερο αφορά σε εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως συνέβη στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Το τρίτο σενάριο που συζητείται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές – όπως πρότεινε και η κ. Κοτανίδου – πλάνο δύσκολο για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

 

ieidiseis.gr

Please follow and like us: