Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» του Photopolis (φωτό)

Πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 29 Νοεμβρίου  2023 τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» από το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis, σε συνδιοργάνωση με την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου.

Πριν την ξενάγηση στην έκθεση έγιναν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με χαιρετισμούς και ομιλίες στην αίθουσα του θεάτρου του Παπαστρατείου Μεγάρου.

Ο Ανδρέας Σκαρτσάρης συντόνισε και προλόγισε την εκδήλωση, ενώ ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου  κ. Ανδρέας Μπρέσιακας και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου απηύθυναν χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Φωτογραφικού Φεστιβάλ κ. Πάνος Καλτσάς αναφέρθηκε στην ιστορία της φωτογραφίας, μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης και ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης αλλά και όλους όσοι διέθεσαν το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση. Ακολούθως έλαβε το λόγο ο αρχιτέκτων κ. Λεωνίδας Φραγκούλης ο οποίος μίλησε για την αναλογική εποχή και έκλεισε η εκδήλωση με την κ. Ανθή Χαντζή, κόρη του φωτογράφου Γιάννη Χατζή, η οποία με συγκίνηση μίλησε για τον πατέρα της και το έργο του.

Ακολούθησε ξενάγηση το χώρο της έκθεσης όπου οι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές από το 1920 μέχρι το 1990, φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αντίστοιχες μηχανές, προβολείς slides, μηχανές λήψης, βιντεοκάμερες και βιντεοκασσετόφωνα και αφίσες από παλιές κινηματογραφικές ταινίες. Εντύπωση προκάλεσαν οι κατασκοπικές μηχανές MINOX οι οποίες κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των ταινιών του James Bond.

Σε ειδικό χώρο υπήρχε σκοτεινός θάλαμος πλήρως λειτουργικός με όλα τα αξεσουάρ που απαιτεί η εκτύπωση φιλμ, ενώ βίντεο έδειχνε τον τρόπο εκτύπωσης στον σκοτεινό θάλαμο.

Ένα αφιέρωμα στον Αγρινιώτη φωτογράφο Γιάννη Χατζή, στο οποίο υπήρχαν οι φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες του, αντικείμενα τα  οποία με αγάπη διέθεσαν για τις ανάγκες της έκθεσης τα παιδιά του Ανθή και Παναγιώτης.

Στο τέλος της έκθεσης μία βιντεοπροβολή έδινε την δυνατότητα παρακολούθησης του πρώτου βίντεο που δημιουργήθηκε το 1888 από οτν Aime Augustin Louis Le Prince, δύο βίντεο που παρουσιάστηκαν το 1895 από τους αδελφούς Loumiere, απόσπασμα από την πρώτη ομιλούσα ταινία, μία ταινία του 1912 από του αδελφούς Μανάκη και ένα μικρό αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο.

 

Όλα τα αντικείμενα της έκθεσης διατέθηκαν από ανθρώπους της περιοχής και συγκεκριμένα από τους:

Γιάννη Γιαννακόπουλο

Δημήτριο Δήμα

Θέμη Ζαχρήστο

Χρήστο  Θετάκη – Ελένη Μαρκέλλου

Γιώργο Καρδαρά

Χάρη Καφρίτσα

Δημήτρη Κόντο

Μάρθα Κωστοπούλου

Σόνια Λειβαδίτη

Αλεξάνδρα Μαρκάτη

Χριστίνα Μπαλάσκα

Σπύρο Μπερερή

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και τον υπεύθυνο Θεόδωρο Τσιλίκα

Αντώνη Ναστούλη

Γίτσα Πανταζή Ναστούλη

Δημήτρη Παπαντώνη

Πάνο Παπασπυρελιώτη

Κώστα Πατρώνη

Νίκο Ράπο από την Κονοπίνα

Κώστα Ρίζο

Γιούλα Τζογάνη

Κώστα Τσόλκα

Λεωνίδα Φραγκούλη

Ανθή και Παναγιώτη Χαντζή

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι στις 13 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από ώρα 18:00 έως 21:00. Υπάρχει δυνατότητα για τα σχολεία κατόπιν ραντεβού (στο τηλ. 6977904118) για πρωινή ξενάγηση.