Ποια χώρα ετοιμάζεται για πόλεμο; Μοιράζει φυλλάδια στους πολίτες

Τον Αύγουστο του 2014 η Σουηδία γιόρτασε 200 χρόνια ειρηνικού βίου, σπάζοντας το ρεκόρ της Ελβετίας. Για τελευταία φορά πολέμησε το 1814, όταν προσάρτησε τη Νορβηγία σχεδόν για έναν αιώνα.

Χθες όμως οι κάτοικοι της Στοκχόλμης και άλλων σουηδικών πόλεων ξύπνησαν σε άλλη χώρα. . . Η κυβέρνηση ξεκίνησε να διανέμει φυλλάδια στα 4,8 εκατομμύρια σουηδικά νοικοκυριά, με οδηγίες για το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης!

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί ουσιαστικά από το 1943, όταν η Σουηδία κινδύνεψε να χάσει την ουδετερότητα της. Σποραδικά στον Ψυχρό Πόλεμο έκανε κάποιες ασκήσεις ετοιμότητας – όχι όμως σε τόσο δραματικούς τόνους.

Η προοπτική ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και των χωρικών υδάτων από ρωσικά αεροπλάνα και υποβρύχια και η εν γένει στρατιωτική της ταύτιση με τη Δύση, μετά την κρίση της Κριμαίας το 2014, τερμάτισαν ανεπιστρεπτί τις ειδυλλιακές μέρες.

Οι Σουηδοί παραλήπτες του 20σέλιδου φυλλαδίου αντίκρισαν σκίτσα με ελικόπτερα, αντιαεροπορικά, σειρήνες, καταφύγια, γκρεμισμένες γέφυρες, τρομοκράτες και ξένους χάκερ και καλούνται να εφαρμόσουν τα ακόλουθα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο δυσοίωνος τίτλος «Αν έλθει κρίση ή πόλεμος»: «Αποθηκεύστε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, ζεστά ρούχα και υπνόσακους.

Εξοικειωθείτε με τους συναγερμούς. Ολοι οι άνδρες και γυναίκες 16 έως 70 ετών ετοιμαστείτε να συμβάλετε στην ολοκληρωτική άμυνα του έθνους. Μην ακούτε τις ψευδείς ειδήσεις. Μάθετε τι να κάνετε αν πάψουν να λειτουργούν τα κινητά και το ίντερνετ. Ποτέ δεν θα παραδοθούμε. . .».

Η Σουηδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες, επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία και πέρυσι οργάνωσε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τριάντα τελευταίων χρόνων.

«Η κοινωνία είναι ευάλωτη, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε και ως άτομα», τόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος πολιτικής προστασίας, Νταν Ελίασον. Υπερβολές ή όχι, η ζωή θα δείξει. . .

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

 

 

eleftherostypos.gr