Πιθανή κατάργηση του αφορολογήτου

Επιπλέον μέτρα-σοκ, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016 χωρίς καμία μείωση, καθώς και την επιβολή νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών αποφάσισε να αποδεχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

αγρότεςΤα εν λόγω μέτρα αποκαλύπτονται από το πλήρες κείμενο των ελληνικών προτάσεων το οποίο αναρτήθηκε στις 23 Ιουνίου στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» και από το οποίο προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε κι ορισμένα ακόμη επαχθή μέτρα:

1. Επαναφορά του φόρου 13% στο σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση των δανειστών να καταργηθούν οι πρόσφατα ψηφισθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη απαλλαγή των αγροτικών αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος και την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ.

2. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016. Επιπλέον, διασφάλιση της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του φόρου αυτού, μέσω αντιστάθμισης των όποιων μειώσεων προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου, με μείωση του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και με μειώσεις στα όρια εισοδήματος.

3. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια για τον «εξορθολογισμό» τους και την προσαρμογή τους με το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1η-1-2016 για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Προαναγγέλλονται ουσιαστικά περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών λειτουργών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, διπλωματών, ώστε να εξομοιωθούν με τα επίπεδα των αποδοχών των πολιτικών υπαλλήλων. Ως πρώτο βήμα προτείνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές θα συνοδευτούν από την επιβολή ενός διαρκώς μειούμενου ορίου μισθολογικής δαπάνης υπολογιζόμενου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

paseges.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.