Περιφερειακές Εκλογές 2023: Σώζεται η κατάσταση και πώς

Μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση η επερχόμενη εκλογική διαδικασία για τοπικούς άρχοντες ανά την Ελλάδα με πλήθος συγκεντρώσεων στις πόλεις και επισκέψεις υποψηφίων σε χωριά και αστικά κέντρα εκλογέων.

Το κλίμα είναι βαρύ πάντως μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες λόγω έλλειψης έργων Πολιτικής Προστασίας όπως και τις πληροφορίες κατά κακή διαχείριση πόρων από τοπικούς παράγοντες για ίδιον όφελος αντί για τους παραπάνω σκοπούς.

Ξεκινώντας την ανάλυση θα σταθεί ο γράφων σε θέματα τεχνικών υπηρεσιών από πλευράς ΟΤΑ και συμβαλλόμενων εταιρειών όσον αφορά δρόμους, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία, ύδρευση, αποχέτευση, αντιπυρικά έργα, καθαρισμό αγροτικών οδών και αστικών επίσης το καλοκαίρι κα. Το ζήτημα που απασχολεί ως γνωστόν τους προύχοντες είναι πώς θα εξυπηρετήσουν με την υπεραξία ενός έργου συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα φιλικά προς τους ίδιους. Αυτό το παρατηρούμε σε κακής ποιότητας οδόστρωμα στις πόλεις και ανύπαρκτη καθαριότητα σε υπονόμους, με δημοσιογράφους να προβάλλουν δημόσια τη χρηματοδότηση που οι αρμόδιοι έλαβαν για έργα…… που δεν έκαναν.

Η προχειρότητα στο θέμα του φράγματος του Παλαμά και το πρόσφατο γεγονός με το ΟΑΚΑ δείχνουν πώς λειτουργεί ο Έλληνας πολίτης, όχι μόνο πολιτικός. Ας μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο, σε πολλούς εργασιακούς χώρους η πρόνοια για επισκευές και συντήρηση μηχανημάτων είναι αμελητέα ποσότητα ή άγνωστη λέξη, κυρίως σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ακόμα και αν απειλούνται ανθρώπινες ζωές (!!). Εκεί δεν φταίει το Κράτος. Ο κακός εαυτός του Έλληνα είναι η πηγή της γενικής δυστυχίας.

Ξέρει τι ψηφίζει ο Έλληνας την Κυριακή; Ή ενδιαφέρθηκε να σκεφτεί καλύτερα; Μάλλον όχι. Οι ΟΤΑ είναι άτυπα Υπουργεία Εσωτερικών σε κάθε περιοχή που δίνουν αναφορά στο Κεντρικό Υπουργείο στην Αθήνα, που τους ελέγχει (λέμε τώρα) όσον αφορά την απόδοση τους (εφόσον έχει το ίδιο) σε ζητήματα οικονομικής παραγωγής και ανεργίας, δημοσίων έργων κοινής ωφέλειας, δημοσίων υπηρεσιών, πολιτισμού και τουρισμού, αντιμετώπισης κρίσεων (πόλεμος, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, επιδημίες).

Η ιστορία πλέον έγινε γνωστή και ταυτόσημη με των Εθνικών Εκλογών στις τελευταίες δεκαετίες. Ο Έλληνας ψηφοφόρος αδιαφορεί για την πολιτική του ηγεσία. Ή συνεργάζεται για ίδιον συμφέρον αδιαφορώντας για το κοινό. Και υποφέρει.

Μια γενική εικόνα των ΟΤΑ πανελληνίως δείχνει μια έρημη Ελληνική επαρχία χωρίς νέους,θέσεις εργασίας, προοπτικές παρά την ευχάριστη διαβίωση και με χέρσες εκτάσεις και από την άλλη μια πρωτεύουσα με απαράδεκτες συνθήκες να ζήσει άνθρωπος, ακρίβεια, εγκληματικότητα και μετρίου επιπέδου δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Οι τοπικοί άρχοντες είναι κατά μεγάλο μέρος αδιάφοροι για το έργο τους (φάνηκε σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και Εύβοια) και ονειροπαρμένοι, δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

Ας δούμε το Νομό μας και την πόλη μας σαν μια μικρογραφία της παραπάνω κατάστασης. Έχουμε μια περιοχή 150.000 κατοίκων που θα έπρεπε να ναι πρωτεύουσα νομού, με αστυνομικό δελτίο γεμάτο νέους παραβάτες για θέματα ναρκωτικών και παράνομης οπλοκατοχής, σπίτια και οικογένειες με τουλάχιστον έναν άνεργο, δημογραφική μείωση, μηδενική σχεδόν αγροτική παραγωγή, θέσεις εργασίας ουτοπία ή ανέκδοτο (ας δούμε τι έγινε με το Πάμπλικ, πόση κοροϊδία προς το κοινό και τους εργαζόμενους), χωριά άγνωστα στο Δήμο (οι ίδιοι οι κάτοικοι παραπονιούνται), τουρισμός μηδέν ΑΛΛΑ τα καφέ ημερήσια /νυχτερινά γεμάτα από ντόπιους. Η κατάσταση αυτή διαρκεί μια δεκαετία τουλάχιστον. Στο Μεσολόγγι η εικόνα χειροτερεύει, με εγκατάλειψη σπιτιών και αυτοκινήτων, όπως ο γράφων παρατήρησε σε επίσκεψη στην πόλη υποθέτοντας ως υπεύθυνους τους παραπάνω λόγους.

Ο Έλληνας για ακόμα μια φορά ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ. Την πορεία αυτή μπορεί την Κυριακή να ανακόψει με εκλογή σοβαρών προσώπων σε κάθε θώκο τοπικό. Αφού δεν κατάλαβε τη σημασία των Εθνικών Εκλογών ακόμα (γιατί δεν ήθελε) ας ξεκινήσει τη βελτίωση της ζωής του ανά περιοχή, έως ότου έρθουν οι επόμενες Βουλευτικές . Οι όποιες λανθασμένες πολιτικές του Κέντρου (Αθήνα) μπορούν να ανακοπούν από σοβαρές προσωπικότητες της Περιφέρειας, του Δήμου και της Κοινότητας στην κάθε περιοχή. Η λύση είναι ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ. Ισόποση ιατρική, οικονομική, δομική, πολιτισμική ανάπτυξη όλων των περιοχών ταυτόχρονα και αμυντική θωράκιση των ακριτικών στα σύνορα. Ελάφρυνση των αστικών κέντρων, ειδικά της Αθήνας, με διαμονή στα χωριά υποστηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα για διατροφική αυτάρκεια κάθε νομού σε έκτακτη ανάγκη. Οι Δήμοι στις μεγάλες πόλεις να μεριμνήσουν για τα παραπάνω.

Αυτά ισχύουν φυσικά για χώρες και λαούς που επιθυμούν να έχουν συνέχεια.

(Φωτό :reporter. gr)