Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Περισσότερα  από 280 συνεργεία ελέγχου επιχειρούν για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  στην ΕΡΤ .

Επισήμανε επίσης  ότι  θα  διατεθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από εκατό εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών εκ των οποίων τα μισά θα πάνε στον αγροτικό τομέα για την αποκατάσταση και αποζημίωση των καλλιεργειών.

Τα υπόλοιπα αφορούν στεγαστική συνδρομή τεχνολογικό εξοπλισμό  και μηχανήματα που καταστράφηκαν από την πλημμύρα. 

Ο κ Πέτσας σημείωσε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί  για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Ανέδειξε τους τρείς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο της αποκατάστασης  που είναι  ο συντονισμός, τα πολλά συνεργεία ελέγχων για την καταμέτρηση των ζημιών και βεβαίως τα κονδύλια που θα αποδοθούν, πάνω από 100 εκ. ευρώ είτε για την παραγωγή είτε σε μηχανήματα.

Ήδη 300 άτομα εργάζονται για την καταμέτρηση των ζημιών στην Καρδίτσα και 40 στη Φθιώτιδα κ.ο.κ . σημείωσε ο κ. Πέτσας  ενώ εστίασε στην αποκατάσταση των επικοινωνιών με τις αποκλεισμένες περιοχές για την αποτελεσματική καταγραφή και οργάνωση.

«Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών και στις υποδομές. Στο Μουζάκι για παράδειγμα έχει σχεδιαστεί φράγμα και αντιπλημμυρικά έργα».  Ο κ Πέτσας αναφέρθηκε  και στην αποκατάσταση των ζημιών των νησιών του Ιονίου όπου και εκεί επιχειρούν συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης έκανε λόγο για το πρωτοφανές μέγεθος της θεομηνίας λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι είχαμε  πάνω από 700 διασώσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι ευτυχώς λόγω της κινητοποίησης και της αυτοθυσίας που υπήρξε από τα σωστικά συνεργεία δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Το πρόβλημα της επικοινωνίας  των αποκομμένων περιοχών  ανέδειξαν στην ΕΡΤ και οι κοινοτάρχες από τις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στο νομό της Καρδίτσας. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρύτσας -Δολοπών περιέγραψε τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι 20 αποκλεισμένοι κάτοικοι του ορεινού χωριού της Λίμνης Πλαστήρα. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση αλλά όχι και η υδροδότηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων είναι τα 50 με 60 χρόνια και ο εφοδιασμός τους με τα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί απο την υπερχείλιση ποταμού.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ο κ.Τσίπρας πήγε Καρδίτσα όταν δεν είχε πάει καθόλου επί τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, σημασία τώρα έχει, υπογράμμισε, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές και να υλοποιήσουμε τα μέτρα που είπαμε και τις αποζημιώσεις για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο κ. Τσίπρας ασκεί μία μικροπολιτική κριτική, τόνισε.

Στο δήμο Καρδίτσας  πιστώθηκαν 4 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος  μιλώντας  στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ανέφερε πως , «σε χρόνο ρεκόρ ο Δήμος Καρδίτσας έλαβε, ήδη, 4 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στους πολίτες που επλήγησαν» ενώ χαρακτήρισε «στημένες» ορισμένες αντιδράσεις πολιτών της περιοχής κατά τη χθεσινή επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι τα χρήματα έχουν, ήδη, πιστωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στον λογαριασμό του δήμου και ζήτησε να δοθούν στους πολίτες άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία.

 

 

ert.gr

Please follow and like us: