Πεθαίνουν τα πλατάνια στην Λίμνη Τριχωνίδα και ουδείς νοιάζεται (φωτό)

Μεγάλο το πρόβλημα πλέον με την ασθένεια των πλατάνων που γίνεται όλο και πιο ορατό και σε κοντινά μας σημεία όπως πέριξ της Λίμνης Τριχωνίδας.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με πολίτη του Δήμου Αγρινίου, η οποία και ανέβασε φωτογραφίες με σχολιασμό σε προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μας τόνισε πως δεν θα πρέπει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα να το αφήνουμε στην τύχη του.

Μιλάμε για το «μεταχρωματικό έλκος» η ασθένεια των πλατάνων που οφείλεται στον μύκητα, ονόματι «Ceratocystis Platani».

Δυστυχώς με το που θα προσβληθεί από τον εν λόγω μύκητα ένας πλάτανος είναι πλέον καταδικασμένος.

Στην Ναύπακτο προχώρησαν άμεσα στην καταστροφή τους και της ρίζας των πλατάνων που νόσησαν, ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση.

Δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν καταγράψει άρρωστα-ξεραμένα πλατάνια στην Λίμνη Τριχωνίδα, στον Δρυμώνα, στην Παραβόλα, κατά μήκος του Ευήνου ποταμού και στην Ναύπακτο.

Η ανάρτηση της Π.Π ακολουθεί αυτούσια όπως και η φωτογραφίες που δημοσιεύουμε με την συγκατάθεσή της.

«Τα αιωνόβια πλατάνια της Τριχωνίδας πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, νικημένα απο την ασθένεια του μελαχρωματικού έλκους κι από την ανθρώπινη αδιαφορία. Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές και το θέαμα από κοντά αποκαρδιωτικό…
Η ασθένεια μεταδίδεται ανθρωπογενώς, τα νεκρά δένδρα, για να σταματήσει η μετάδοση και στα άλλα, χρειάζονται υλοτόμηση, εκρίζωση και κάψιμο και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένη απολύμανση…σα να λέμε » ειδικό συνεργείο του Δήμου» ??? του Δασαρχείου ???
Μιλώντας χθές με ανθρώπους που δουλευουν σε παραλίμνιο μαγαζάκι πληροφορήθηκα οτι ουδείς από τους άρχοντες του τόπου ενδιαφέρεται…να είναι αλήθεια ???!!!
Με χαρά είχα πληροφορηθεί προ ημερών oτι ο δήμαρχός μας υπήρξε εισηγητής σε διαδυκτιακό ευρωπαϊκό σεμινάριο για το περιβάλλον κ προέτρεψε κιόλας τους πολίτες να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος!!!!
Είμαι εδώ, λοιπόν, και θέλω να συνεργαστώ,χρειάζομαι δίπλωμα μπουλτόζας ????
Το περιβάλλον δεν είναι κάτι μακρινό κι αόριστο κάπου στην Ευρώπη, είναι δίπλα μας, είναι τα πλατάνια της λίμνης !!!»

Μάλιστα στον έναν πλάτανο όπως θα δείτε σε φωτογραφία παρακάτω όπου υπάρχει μια εικόνα, κατέφυγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Οι κάτοικοι στην περιοχή, μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, μας τόνισαν πως έχουν επικοινωνήσει και ενοχλήσει τους αρμοδίους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν κανένα ενδιαφέρον. Δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να ακουστούν και να σώσουν τα αιωνόβια αυτά δέντρα που πλέον απειλούνται.

Δεν ξέρουμε τελικά τι μας πειράζει περισσότερο, ο ωχαδερφισμός μας ή το να περιμένουμε κάτι να καταστραφεί τελείως και μετά να κλαίμε με κροκοδείλια δάκρυα για το κακό που μας βρήκε;

Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι;

Περιμένουμε όλοι μας, με αφορμή αυτή την ανάρτηση, να δούμε πράξεις ουσιαστικές.

Φτάνει το καμάρι όλων για την Λίμνη Τριχωνίδα. . .ας κάνουμε κάτι να την διατηρήσουμε τουλάχιστον, γιατί δεν βλέπουμε να γίνεται άμεσα κάτι με προοπτική την ανάπτυξη. . . .

Ευχαριστούμε την κα. Π.Π για την παραχώρηση των στοιχείων καθώς και για την βοήθεια στο ρεπορτάζ μας

 

Please follow and like us: