Παρουσίαση 1ου μέρους της ψηφιοποίησης επίσημων βιβλίων & εγγράφων της Ομοσπονδίας από το 1929 έως το 1989.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας η παρουσίαση του 1ου μέρους της ψηφιοποίησης των επίσημων βιβλίων και των εγγράφων της Ομοσπονδίας από το 1929 έως το 1989.

epi-epaggelmatoviotexnes

Σ’ αυτή κλήθηκαν και παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων – μελών της, πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας, καθώς και οι αντιπρόσωποι των σωματείων στη Γενική της Συνέλευση.

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πολύζος σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι η ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου αρχείου αποτελεί μια καταγραφή ενός σημαντικού μέρους της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής ιστορίας της τοπικής κοινωνίας, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα φωτίσει και θα αναδείξει πτυχές της κοινωνικής ιστορίας της περιοχής, που εξακολουθούν να παραμένουν στο ημίφως του χρόνου που έχει περάσει.

Για να συμβεί αυτό μένουν να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα βήματα παρατήρησε: πρώτον η καταγραφή της ιστορίας της Ομοσπονδίας, έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και τα έγγραφα και δεύτερον, η ανάρτηση του συνόλου της συγκεκριμένης εργασίας μέσα από τον ιστότοπο της Ομοσπονδίας στον παγκόσμιο ιστό.

«Θα ήταν σημαντική παράλειψη» είπε κλείνοντας «εάν δεν ευχαριστούσα όλους τους προηγούμενους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. της ομοσπονδίας, οι οποίοι διαφύλαξαν το συγκεκριμένο υλικό, έτσι ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να προχωρήσουμε σε αυτή την πράξη. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον προηγούμενο Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Ράπτη, επί των ημερών του οποίου αναζητήθηκε, συγκεντρώθηκε και ταξινομήθηκε το συγκεκριμένο υλικό».

Στη συνέχεια ο κ. Λευτέρης Τηλιγάδας, ο οποίος επιμελείται την ψηφιοποίηση του αρχείου, παρουσίασε το πρώτο μέρος του έργου. Συηκεκριμένα ανέφερε:

«Έχουν ψηφιοποιηθεί 51 βιβλία (Προσκλήσεων της Γ.Σ. και του Δ.Σ., Πρακτικά των αντίστοιχων οργάνων, κατάλογοι, μητρώα μελών, Πρωτόκολλα, και βιβλία ταμείων), καθώς και 55 μεμονωμένα έγγραφα, τα οποία συνιστούν ένα σύνολο από 3.019 αρχεία. Σ’ αυτά καταγράφονται τα θέματα που απασχόλησαν τον επαγγελματικό και βιοτεχνικό κόσμο της περιοχής για εξήντα ολόκληρα χρόνια, η δράση και η σκέψη των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται και φωτίζονται πρόσωπα και γεγονότα της τοπικής κοινωνικής ιστορίας».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας που παρευρίσκονταν.

Ο κ. Παναγιώτης Ράπτης αναφέρθηκε καταρχάς στην σπουδαιότητα του αρχείου, ευχαριστώντας με τη σειρά του τον ταμία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κ. Ευθύμιο Κρανιά και την υπάλληλο της Γραμματείας κ. Φανή Καπνιάρη, οι οποίοι επιμελήθηκαν τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του συγκεκριμένου υλικού.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ράπτης υπογράμμισε, ότι αυτό που έχει σημασία για την από δω και πέρα εργασία είναι η ένταξη των στοιχείων του αρχείου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κοινωνικής ιστορίας του τόπου.

Στην ίδια νοηματική γραμμή κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνου Τόλη και κ. Θανάση Αλεξάκη, καθώς και του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας κ. Φίλιππου Τσούνη.

Κλείνοντας ο κ. Πολύζος την παρουσίαση είπε πως η ψηφιοποίηση της συγκεκριμένης εργασίας χρηματοδοτείται από ίδια έσοδα της Ομοσπονδίας, και πρότεινε να αναζητηθούν πόροι για τη συνέχισή της γιατί, όπως παρατήρησε, το υλικό αυτό δεν αφορά στενά τον επαγγελματικό και βιοτεχνικό κόσμο, αλλά αποτελεί αρχειακό υλικό ευρύτερου ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

 

Αγρίνιο 12.10.2017

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                  O Γεν. Γραμματέας

      ΠΟΛΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      ΖΗΣΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς