-->

Παραμονή εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (φωτό-βίντεο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού οι νοικοκυρές κόβουν τα βασιλικά τα οποία έχουν μεγαλώσει πια, αφού τα φρόντιζαν όλο το καλοκαίρι, και τα φέρνουν στην εκκλησία, για να τα μοιράσει ο ιερέας στους πιστούς την επόμενη ημέρα της εορτής.

Σε κάθε εκκλησία τέτοια μέρα σαν σήμερα, στολίζεται ο Σταυρός με βασιλικό. Από νωρίς το απόγευμα γυναίκες σε κάθε ενορία βοηθούν στον στολισμό του Σταυρού.

Με τον Αγιασμό και το βασιλικό της Υψώσεως του Σταυρού φτιάχνεται το προζύμι της νέας χρονιάς που τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν για να ζυμώσουν το ψωμί αλλά και τα πρόσφορα.
«Με τ΄Σταυρού τον αγιασμό κάμνε το προζύμ’ για ούλο το χρόνο» συμβούλευαν οι μητέρες τις θυγατέρες τους.

Στις 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού), κάνουμε αυστηρή νηστεία γιατί είναι κάτι το ανάλογο με την Μεγάλη Παρασκευή. Αν η εορτή τύχει Σάββατο η Κυριακή, τρώμε λάδι. ΄Eνα Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μεγάλο Σάββατο. Καμία Κυριακή, γιατί η Κυριακή είναι η χαρμόσυνη εορτή της Ανάστασης του Χριστού.

Την ημέρα του εορτασμού της υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) μοιράζεται ο βασιλικός, γιατί η Αγία Ελένη βρήκε το Σταυρό του Κυρίου σε ένα χώρο που ήταν κατάφυτος από βασιλικούς και για το λόγο αυτό ο ιερέας μοιράζει στους πιστούς κλαδάκια βασιλικού.

 

 

Please follow and like us: