Παντελής Καρατσόλης: Σπέκουλα και για κτίριο «Συγγρού»

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για το 32ο  Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, ο κ. Καραπάνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κτίριο του «Συγγρού». Είπε «δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ  χωρίς να συνοδεύονται από τη βιωσιμότητα του κτιρίου… αν δεν ξέρεις τη χρήση του τότε αυτό είναι σπατάλη χρημάτων».

Επειδή ο κ. Καραπάνος απουσίαζε εκείνο το χρονικό διάστημα από τον τόπο μας, καλό είναι να ενημερωθεί, έστω και τώρα, από τους συνεργάτες του για την ιστορία του κτιρίου «Συγγρού» στην Κατοχή.

Επί δεκαετίες ήταν ερειπωμένο. Κυριολεκτικά προς κατάρρευση. Ο στενός του συνεργάτης και μέχρι προσφάτως αντιδήμαρχος κ. Ρόμπολας, επί έτη πολλά διατελέσας στην κοινότητα Κατοχής το γνωρίζει καλά και ας μην έκανε το παραμικρό για τη σωτηρία του κτιρίου.

Το όνειρο τριών δεκαετιών για τους πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Κατοχής έγινε πραγματικότητα το 2013, τότε που δόθηκε για πολιτιστική χρήση το ανακαινισμένο πλέον νεοκλασικό κτίριο του “Συγγρού”. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 400.980 € και δημοπρατήθηκε με έκπτωση 54,12% (ούτε με ανάθεση, ούτε με «διαπραγμάτευση»). Χρηματοδοτήθηκε δε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ταμείο του δήμου.

Επομένως από τις τσέπες των δημοτών του διευρυμένου δήμου μας δεν «σπαταλήθηκε» ούτε ένα ευρώ.

Αμέσως μετά εμείς που «δεν ξέραμε τι να το κάνουμε», σύμφωνα με τον κ. Καραπάνο, φροντίσαμε να φιλοξενήσει στις αρχές του 2014 και σε μόνιμη βάση την έκθεση των ιστορικών εκθεμάτων της αδελφής και μαρτυρικής πόλης της Μόρφου. Ο στόχος ήταν απλός. Να αποκτήσει ζωντάνια και επισκεψιμότητα από τους πολίτες και τους μαθητές όχι μόνο της περιοχής μας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η κατεχόμενη πόλη της Κύπρου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε παρουσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου.

Και μετά ανέλαβε ο κ. Καραπάνος, ο οποίος 4 χρόνια μετά ανακάλυψε ότι «δεν υπήρχε σχέδιο βιωσιμότητας». Στο χρονικό διάστημα αυτών των 4 ετών, ο κ. Καραπάνος και οι συνεργάτες του φρόντισαν να «εξαφανίσουν» και τα ιστορικά εκθέματα του δήμου Μόρφου που κοσμούσαν το κτίριο!

Έλεος και ντροπή.

 

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ ΟΥ