Ο Τσίπρας στην Αγιά Σοφιά την Τετάρτη-Όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Τουρκία

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει γίνει μεγάλο γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συζητούν αυτό το θέμα.

ʏɍœ ć˙Ӆɓ ԏՠБوՐϕуϕ KŎǠԓɐс ʁɠԏՠԏՑʏՠБυđϕ Ѯ Ԯ ő͔σM , Ѕ̐ԇ 7/12/2017. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας που λειτουργεί ως μουσείο στην Κωνσταντινούπολη θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στην Τουρκία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕleftherosΤypos.gr.

Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκινάει με την επίσκεψη στην Αγκυρα αύριο το μεσημέρι.Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναμένεται να συζητηθούν οι συνεχείς παραβιάσεις, οι προσφυγικές ροές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών και φυσικά το Κυπριακό. αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη, σε Κων/πολη, Ιμβρο και Τένεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα, όπου τους δόθηκε άσυλο.

Πάντως θα επιχειρηθεί η ατζέντα των θεμάτων να μην ανοίξει περισσότερο προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει ζητήματα όπως η Θράκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Φανάρι προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Αγιά Σοφιά και Χάλκη

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει γίνει μεγάλο γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συζητούν αυτό το θέμα. Η είδηση είναι γνωστή καθώς η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έχει αναφέρει με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα το γεγονός πως Ελληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή και ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Mπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Καλώς να ορίσει ο μουσαφίρης μας στην Τουρκία και θα προσπαθήσουμε να τον φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Ο αμαξάς ο οποίος μας ανέβασε στο λόφο της Ελπίδας όπου βρίσκεται η Σχολή, μας εξέφρασε τη χαρά του: «Μακάρι εμείς να ξεναγήσουμε με την άμαξά μας τον Τσίπρα στο νησί».

Στη Θεολογική Σχολή, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 με απόφαση του τουρκικού κράτους (λειτουργούσε από το 1844 μέχρι και το 1971 και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες ήταν απόφοιτοί της), επικρατεί ενθουσιασμός καθώς θεωρούν πως η απόφαση Τσίπρα να την επισκεφθεί και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκεί στρέφει την προσοχή στο θέμα του αιτήματος της επαναλειτουργίας της.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του EleftherosTypos.gr, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη θα επισκεφτεί και την Αγία Σοφία.