Το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» πραγματοποίησαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Βερονάλ» την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Σε έναν κατάμεστο χώρο από βιβλιόφιλους στο Βιβλιοτρόπιο, την Τετάρτη το βράδυ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Βερονάλ» του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου. Πολλοί, που αγαπούν την ιδιαίτερη γραφή του δημοσιογράφου-συγγραφέα-μυθιστοριογράφου, ήταν αυτοί που βρέθηκαν στον χώρο παρουσίασης και απόλαυσαν τον συγγραφέα.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο φιλόλογος Ντίνος Κολοβός, ο οποίος μάλιστα διεξήγαγε και μια πολύ ιδιαίτερη κουβέντα με τον συγγραφέα γύρω από το θέμα του βιβλίου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα γεγονότα του παρελθόντος με την μοναδική πένα του Τάκη Θεοδωρόπουλου.
Ένα βιβλίο με αφηγηματικό χαρακτήρα σύμφωνα με τον συγγραφέα, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε αυτή την άποψη και εμείς που το έχουμε διαβάσει αλλά και εσείς που το έχετε στα χέρια σας. Άκρως αντικειμενικός μεν ο συγγραφέας αλλά λιγότερο λογοτεχνικός με ερωταποκρίσεις, αλήθειες, φαντασία και την μαγεία της ανάγνωσης να συνεπαίρνει φανερά έντονα όποιον ξεκινήσει να διαβάζει αυτό το βιβλίο.
Ένα χρησιμοποιημένο φιαλίδιο του βαρβιτουρικού σκευάσματος Βερονάλ βρέθηκε ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Συκουτρή την ημέρα του θανάτου του. Παρά ταύτα ο ιατροδικαστής διέγνωσε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, εκδοχή που υιοθετήθηκε και από τις εφημερίδες. Στην Ελλάδα του 1937 κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως ένα δημόσιο πρόσωπο αυτοκτόνησε. Και ο Ιωάννης Συκουτρής ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αν και μόλις τριάντα έξι ετών είχε ήδη αναγνωρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. Οραματιστής της αναβίωσης των κλασικών γραμμάτων με στόχο μια σύγχρονη πολιτισμική αναγέννηση προκαλούσε τρόμο στον απολιθωμένο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο της Αθήνας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (1954) είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας – μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος . Γεννήθηκε στηνΑθήνα το 1954. Σπούδασε Συγκριτική φιλολογία, θεατρολογία, και Ανθρωπολογία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στο Παρίσι, την περίοδο 1972 – 1981.
Με την επιστροφή του στη Ελλάδα ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και ήταν ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού “Το τέταρτο” που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από το έτος 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, αρχικά ως μόνιμος συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας “Τα Νέα” και στη συνέχεια της εφημερίδας “Καθημερινή”.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα το “Αδιανόητο τοπίο”, “Η Πτώση του Νάρκισσου”, “Η Τρέλλα του μεσημεριού”, καθώς επίσης και φιλοσοφική του παρωδία “Οι Εφτάψυχες των Αθηνών” που έχουν ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες (βουλγαρική, γαλλική, ολλανδική, ιταλική, σερβική και τουρκική). Επίσης το θεατρικό του έργο “Όσοι έχασαν τον ύπνο τους” ανεβάστηκε στο θέατρο Αμόρε της Αθήνας το 1997 και το 2004 παίχτηκε στη Λευκωσία. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το έργο του ” Βερονάλ” , ένα αφήγημα, μείγμα μυθοπλασίας και ιστορίας, σχετικά με το θάνατο ενός δημόσιου προσώπου του Ιωάννη Συκουτρή, στην Ελλάδα του 1937.
Το 1999 o Τ. Θεοδωρόπουλος βραβεύτηκε από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημά του “Η Δύναμη του σκοτεινού Θεού”. Το 2004 ηΓαλλική Ακαδημία τον τίμησε με το μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα βραβεία στον τομέα της Γαλλοφωνίας.
Τον Μάρτιο 2010 διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και αποχώρησε για προσωπικούς-επαγγελματικούς λόγους.
Το 2012 υπήρξε ένας από τους 32 ανθρώπους του πνεύματος που συνυπέγραψαν το περιβόητο κείμενο ”Τολμήστε”, ένα δείγμα γραφής μερικών διανοούμενων ανθρώπων της χώρας που υποστήριζε την αποδοχή του ελληνικού μνημονίου.
Φωτό-Ρεπορτάζ: Δήμητρα-Μαρία Νταγιάντα