Ο Ν.Τραμπ στέλνει αντιτορπιλικά στο Αιγαίο για να «ηρεμήσει» τους Τούρκους

Σφοδρά ενοχλημένος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ (όπως και γενικότερα όλος ο πλανήτης με την ερντογανική Τουρκία) με τις επιθετικές κινήσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν σε Κύπρο και Αιγαίο όπου θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της αμερικανικής Exxon Mobil και απειλεί με «φωτιά» την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έτσι φέρεται αποφασισμένος να αποστείλει στο Αρχιπέλαγος δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke.

arelighburke

H απόφαση αυτή φέρεται να επιταχύνεται μετά την προκλητική ενέργεια των Τούρκων να μετατρέψουν το Αιγαίο εν μέσω θέρους σε ένα μόνιμο πεδίο βολής.

Ξεκινούν σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ίσχυαν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), σε καλοκαιρινή περίοδο επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο κεντρικό, αλλά και… ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Εύβοια!

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αφού περιλαμβάνει εναέριες περιοχές μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων στις ακτές της Εύβοιας!

Η περιοχή “κλειδώθηκε” από αύριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου από την Χαλκιδική μέχρι το Καστελόριζο!

Είναι πρωτοφανές μέσα σε ένα τέτοιο μήνα να ασκούνται οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις σε μια περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα και χιλιάδες ιδιωτικά σκάφη που πλέουν και πλέον θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη ρότα τους, καθώς φυσικά, ναι μεν η Αθήνα θα εκδώσει αντί-ΝAVTEX, αλλά το ζήτημα είναι αν θα θελήσουν οι τουρίστες και τα τουριστικά πλεούμενα να εμπλακούν σε ένα τέτοιο παιχνίδι στο οποίο η μεν Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς, η δε Αθήνα αρνείται να υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Ο Ν.Τραμπ έχει ενοχληθεί από την στάση της Τουρκίας και ειδικότερα για τη διατήρηση της στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ αλλά και την ενίσχυση αυτής με δυνάμεις και απεργάζεται σχέδια αποτροπής περαιτέρω ενοχλητικών ενεργειών μς βασικότερο αυτό της αποστολής δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών όπως αναφέρει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Βέβαια να προσθέσουμε ότι εάν τώρα κυβερνούσε την χώρα το πειθήνιο στις ΗΠΑ κεμαλικό καθεστώς αυτή την στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος θα βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση καθώς η Ουάσιγκτον θα έκανε στους κεμαλιστές όλα τα «χατήρια».

Στις ΗΠΑ έχουν εκνευριστεί με το ζήτημα του Κατάρ και για τον εξής απλό λόγο: Η Τουρκία είναι χωρα – μέλος του ΝΑΤΟ και τίθεται απέναντι στη Συμμαχία εάν αυτή επέλγε να κάνει κάποια ενέργεια απέναντι στο Κατάρ.

Οι Αμερικανοί πιέζουν του Τούρκους και στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία αεροπλανοφόρου «Τ. Μπους» να είναι έντονη καθώς πλέει τις τελευταίες μέρες διαρκώς σε απόσταση 5 έως 6 μιλίων από το “Barbaros” και την τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει.

Οι ρωσικοί S-400 που θα αγοραστούν από την Τουρκία και ο εξοπλισμός από τις ΗΠΑ των Κούρδων του YPG είναι μερικά ακόμα σημεία τριβής μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

 

pronews.gr