Ο Νόμος της Ομερτά μέσα στην Ελληνική Επικράτεια

Σε γρίφο που περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο έχει εξελιχθεί η υπόθεση της δολοφονίας γνωστού δημοσιογράφου την προηγούμενη Παρασκευή με την άκρη του νήματος να ξεκινάει από τις επαφές του θύματος με το οργανωμένο έγκλημα της χώρας.

Οι πληροφορίες αυτές συνδέονται με δολοφονίες «βαρώνων» της Ελληνικής Μαφίας πρόσφατα καθώς και με μία έρευνα της ΕΥΠ που μιλάει για οργανωμένο παρακράτος, στηριζόμενο στη σύμπραξη μελών του υποκόσμου και διεφθαρμένων κρατικών αξιωματούχων.

Τα κυκλώματα της οργανωμένης εγκληματικότητας έδειξαν τη δύναμή τους για ακόμα μια φορά ,η οποία στηρίζεται στη βία, τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Παρ’ότι η ισχύς τέτοιων οργανώσεων στη  Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστή όσο σε άλλες χώρες, αυτό που προβληματίζει είναι το μέγεθος της διαφθοράς σε ανώτερα αξιώματα της χώρας.

Ας εξετάσουμε γιατί η διαφθορά αυτή μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα οπισθοδρόμησης του κράτους.

Ο δείκτης CPI που μετράει τη διαφθορά από το 1 μέχρι το 10,με τις πιο αδιάφθορες χώρες να πλησιάζουν τη δεκάδα, κατατάσσει τη χώρα μας με βαθμό 3,4 στα κράτη με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ουδόλως κολακευτικό για την Ελλάδα αυτό. Η ζημιά εντοπίζεται κυρίως στην Οικονομία με απώλεια των επενδύσεων και μείωση της παραγωγής του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Είναι στοιχείο που από μόνο του μειώνει κάθετα την  αναπτυξιακή και πιστοληπτική ικανότητα του κράτους. Άλλη παράμετρος είναι η φοροδιαφυγή. Τα «αγαθά» του εγκλήματος ,δηλαδή τα κέρδη, δεν δηλώνονται στην εφορία αλλά «ξεπλένονται», δηλαδή χρησιμοποιούνται σε φαινομενικά νόμιμες δραστηριότητες για να μην αποκαλυφθεί η πηγή τους. Έτσι το κράτος ,εκτός από την ακατανόητη αδιαφορία να ξεκινήσει ουσιαστική εκβιομηχάνιση στη χώρα και προσέλκυση επενδυτών, στερείται εσόδων με αποτέλεσμα να μειώνει εισοδήματα. Να πώς ο απλός Έλληνας πολίτης ζημιώνεται από αυτή την κατάσταση.

Η διαφυγή δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικό αλλά και σε δικαστικό επίπεδο. Τρομεροί εγκληματίες διασώζονται από τα «μεγάλα αφεντικά» που κατέχουν υψηλές θέσεις στο κράτος ή στις διωκτικές αρχές και διευκολύνονται κατά τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Οι πολίτες αμφιβάλλουν πλέον για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σιγά σιγά θα προβαίνουν σε πράξεις αυτοδικίας, ενώ θα αυξηθεί και η παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επίσημη Πολιτεία πρέπει να πάρει θέση.

Η διαφθορά και το «μαύρο» κέρδος στη χώρα έχει κοστίσει σε πολλά επίπεδα. Κι άλλες χώρες έχουν πρόβλημα ,της Ελλάδας όμως η περίπτωση προκαλεί προκαλεί προβληματισμό.

 

 

Please follow and like us: