Άρθρο του Ανδρέα Μάζη,
Γιατρού Χειρουργού, μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου της Πάτρας και της Λαϊκής Συσπείρωσης
Θετική εντύπωση μου προξένησε, πρωτοσέλιδο άρθρο της τοπικής εφημερίδας της Πάτρας «Πελοπόννησος», στις 26 Οκτώβρη, με τίτλο: «Ζητούμενο η ειρήνη». Περιέγραφε τα δεινά των συγκρούσεων, τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που συνεπάγονται. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 40 συρράξεις στον κόσμο. Ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η μεσανατολική εγκληματική δραστηριότητα του παραδοσιακού, τα τελευταία 76 χρόνια, κράτους – δολοφόνου, που σφάζει ανενόχλητα «αμυνόμενο», είναι δύο συρράξεις που μας επηρεάζουν και στις οποίες έχουμε κάποια συμμετοχή. Το γενικό φιλοπόλεμο κλίμα έχει αλλάξει τα παραγωγικά μοντέλα πολλών κρατών. Οι Βρυξέλλες δαπάνησαν το 2023, 270 δις για πολεμικό υλικό. Έχουν δώσει 160 δις στην Ουκρανία, στη Γερμανία θα δώσουν για όπλα 100 δις το 2024, η Ολλανδία θα σκορπίσει 8 δις (αλήθεια, από ποιόν κινδυνεύει η Ολλανδία, σκέφτηκα) και η ημετέρα πατρίς, κοντά στα 8 δις διά τας ανάγκας των συμμάχων και διά να τρομάζουν οι φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Τούρκοι!!! Είμεθα έτοιμοι να τους τσακίσουμε, δήλωσε απόστρατος κυβερνητικός καραβανάς, ένας εκ των πολλών τηλεοπτικών σχολιαστών του είδους, που ενεργοποιούνται τηλεοπτικά.
Μετά το 2ο πόλεμο και την εισήγηση του χοντρού και ιδιαίτερα αντιπαθητικού σε μένα, Τσώρτσιλ, ανακαλύφτηκε το «σιδηρούν παραπέτασμα», σε μια πολύ συμπαθητική φοιτητούπολη, στο Φούλτον, στην επίσης όμορφη πολιτεία του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ και προέκυψε ο «ψυχρός πόλεμος». Οι άλλοι, οργάνωσαν το Σύμφωνο της συμπαθούς πολιτείας της Πολωνίας, Βαρσοβίας, όπως καθιερώθηκε και για 4 δεκαετίες, δαπανήθηκαν πολλά για όπλα. Το 1991 όμως, το σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε και πολλοί αισιόδοξοι αναφορικά με τις πολεμικές δαπάνες μελετητές, θεώρησαν ότι θα προκύψει … πρόοδος. Ως και ο Αμερικανογιαπωνέζος Φουκουγιάμα, έγραψε το “τέλος της ιστορίας” και πολλοί καταχάρηκαν. Όλες οι χώρες, σε Ανατολή και Δύση, οργάνωσαν στο ίδιο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο τις χώρες τους, το αποκαλούμενον εδώ και 200 χρόνια … Καπιταλισμό! Μάλιστα, ενθυμούμαι ότι προς το τέλος του αιώνα, δύο επιφανείς πρόεδροι των ΗΠΑ, Κλίντον και Μπους, θεωρούσαν τον Πούτιν τον πιο ικανό πολιτικό που γνώρισαν, με καθαρές απόψεις και καθαρή ματιά για τα διεθνή προβλήματα. Εμείς, οι αδαείς στις διεθνείς σχέσεις, περιμέναμε να υπάρξει μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, που απομάκρυνε από την σκέψη μας την αγωνία των πολέμων.
Αλλά προέκυψαν άλλα! Διαμορφώνεται στον κόσμο και στη χώρα μας, ένα «εχθρικό αίσθημα» που μεταφράζεται συχνά σε «εχθρική πρόθεση» και ενέργειες σε βάρος ανθρώπων, που είτε γιατί ζουν σε εμπόλεμη ζώνη, είτε γιατί επιθυμούν να παλέψουν για καλύτερη ζωή και για πραγματοποίηση των ονείρων τους, αντιμετωπίζονται σαν άτομα που δεν πρέπει να συντρέχουμε. Καθορίζονται και με τον θεοσεβούμενον(;) όρον … λαθρομετανάστες! Ενθυμούμαι μάλιστα, τον βουλευτήν της ΝΔ και κάποτε Υπουργό … Υγείας (τρομάρα του) να ομιλεί σε ακροατήριο εθνικοφρόνων συναδέλφων του και να συμβουλεύει: “μη τους πηγαίνετε στα Νοσοκομεία, μη τους βοηθάτε, να καταλάβουν ότι πρέπει να … φύγουν”! Τότε ήταν βουλευτής του … ΛΑΟΣ, όπως και άλλα γνωστά φασίζοντα “στελέχη” της ΝΔ σήμερα.
Ας δούμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας σήμερα και την θέση κάποιων, φανερά συμπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), στο ζήτημα των πολέμων (Μέση Ανατολή και Ουκρανία). Στη Μέση Ανατολή βοηθούν το Ισραήλ. Δικαιολογούν τα εγκλήματά του, σε ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην σφαγιαζόμενη Γάζα εμείς … απείχαμε!!! Δεν την θέλαμε την κατάπαυση. Στην περιοχή αρμενίζουν φρεγάτες, στέλνουμε όπλα και το παίζουμε καπετάνιοι! Στην ενδοκαπιταλιστική αντίθεση στην Ευρώπη (ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας), για διεκδίκηση πηγών ενέργειας, έλεγχο οδών μεταφοράς και κερδοσκοπία των αφεντικών μας, συμμετέχουμε ενεργά με όπλα και σπαθιά. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης υπέγραψε με τον Ζελένσκι «σύμφωνο αμοιβαίας ασφάλειας», όπου εμείς θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας (τρομάρα μας!). Στο μεταξύ, έχουν χαθεί καμιά 500αριά χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι στο μακελειό αυτό.
Περιττό θεωρώ να αναλύσω την κατάσταση στη χώρα μας. Ο κόσμος έχει πείρα πια και συνειδητοποιεί τι φταίει για την ανέχειά του, τη διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, την ακρίβεια που τον κατατρώει και το αβέβαιο μέλλον των παιδιών του. Τα πληρωμένα μέσα εξαπάτησης, οι στημένοι ταγοί του τύπου και της τηλοψίας, που τα παίρνουν, δεν πείθουν πια. Αλλά πέραν τούτου, προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε πολέμους και να συνηθίσουμε στην ιδέα τους. Και στο θέμα αυτό, αναφέρεται ένα αντιπολεμικό μανιφέστο του Βόλφγκαγκ Μπόχερτ, ενός γερμανού ποιητή και στρατιώτη της Βέρμαχτ, που πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο και πέθανε σε ηλικία 26 ετών, το 1946, σε Νοσοκομείο της Ελβετίας.
«Εσύ ποιητή στο γραφείο σου. Αν σε διατάξουν αύριο να μην τραγουδάς τραγούδια αγάπης, αλλά μίσους, τότε πες ΟΧΙ! Εσύ μητέρα στη Ρωσία, στη Γερμανία, μητέρες του κόσμου, αν σας διατάξουν αύριο να γεννήσετε παιδιά, νοσοκόμες για στρατιωτικά νοσοκομεία και νέους στρατιώτες, για νέες μάχες, τότε δεν μένει παρά να πείτε ένα ΟΧΙ! Μητέρες πείτε ΟΧΙ!!! Γιατί αν δεν πείτε ΟΧΙ, αν εσείς δεν πείτε ΟΧΙ, τότε… Όλα τα κακά ίσως γίνουν αύριο, ίσως να γίνουν απόψε τη νύχτα, αν όλοι μας δεν πούμε … ΟΧΙ!».
Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος πρέπει να πει ΟΧΙ στα καουμπόικα της κυβέρνησης, με τα κόμματα της συμπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να κάνουν τον επιλοχία του λόχου. Καμιά συμμετοχή σε πολέμους, καμιά εκστρατεία με καράβια και όπλα στα πολεμικά μέτωπα. Οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και έφεδροι, δεν έχουν λόγο να παριστάνουν έξω από την χώρα, τους χωροφύλακες των Αμερικάνων. Όχι στη διατήρηση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην πατρίδα μας, που καμιά ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία δεν εξασφαλίζει και μας καθιστά στόχους σε μια ενδεχόμενη επέκταση της σύρραξης.
Άρθρο του Ανδρέα Μάζη,
Γιατρού Χειρουργού, μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου της Πάτρας και της Λαϊκής Συσπείρωσης