Ο εορτασμός της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου με τον φακό του agrinioreport.com(φωτό)

Με κάθε λαμπρότητα εορτάζεται φέτος την δεύτερη Κυριακή(των Μυροφόρων) μετά το Πάσχα, στο νησί της Λέσβου, και όχι μόνο, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Μανταμάδο.

Εμείς δεν έχουμε παρά να σας ταξιδέψουμε μέσα από το agrinioreport.com μόλις πέντε χρόνια πριν στο όμορφο νησί της Λέσβου και φυσικά στον Μανταμάδο όπου βρεθήκαμε και καλύψαμε από κοντά την πανηγυρική ατμόσφαιρα κατά τον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Ευχή μας  και του χρόνου όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να κατακλύσουν ξανά την Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Χρόνια Πολλά στην Μυτιλήνη, Χρόνια Πολλά σε όλους.

2018:  Με την δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την δεύτερη Κυριακή(των Μυροφόρων) μετά το Πάσχα το νησί της Λέσβου, και όχι μόνο, τιμά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στο Μανταμάδο.

Πιστοί από κάθε σημείο του νησιού αλλά και της Ελλάδας καταφτάνουν στο νησί για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αρχαγγέλου να ζητήσουν την βοήθειά του, να εναποθέσουν το τάμα τους και να ανάψουν ένα κερί στην χάρη του.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού φθάνουν στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου με τα πόδια ή με άλογα από κάθε γωνιά του νησιού, από την παραμονή της εορτής, με λαμπάδες στα χέρια αλλά και λουλούδια. Το περπάτημα διαρκεί και 5 και 6 ώρες μόνο για να πάει κάποιος και άλλες τόσες για να επιστρέψει.

Το agrinioreport.com βρέθηκε για πρώτη φορά στην εορτή της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου σας παρουσιάζουμε λοιπόν έτσι πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από την χθεσινή εορτή.

Aξίζει να σημειώσουμε πως την παραμονή μαγειρεύονται δύο φαγητά(το λεγόμενο κισκέτ) στα καζάνια από κρέας βοδινό, πρόβατο και μοσχάρι με ρεβίθια το ένα και το δεύτερο με σιτάρι και προσφέρονται στους παρεβρισκόμενους μετά την λιτάνευση της εικόνας του Αρχαγγέλου.

Η λιτάνευση της εικόνας και φέτος έγινε παρουσία πρώην υπουργών, αρχηγών κομμάτων, περιφερειακών και τοπικών αρχόντων, εκπροσώπων όλων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος πιστών!

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ το οποίο είναι αρχείο από το 2018.

 

 

Φωτό-ρεπορτάζ-βίντεο: Δήμητρα-Μαρία Νταγιάντα

Please follow and like us: