Οριστικό «λουκέτο» στο πυρηνελαιουργείο

Θα ξαναλειτουργήσει όταν προσαρμοστεί στους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

O

Οριστικό «λουκέτο» έβαλε από χθες το απόγευμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πυρηνελαιουργείο που συνέχιζε να λειτουργεί στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών και προκαλώντας έντονα προβλήματα με τη δυσοσμία και τις οχλήσεις στους κατοίκους τόσο της Δυτικής Αχαΐας, όσο και της Πάτρας.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε πως πλέον η συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και οι υπόλοιπες αντίστοιχες, θα επαναλειτουργήσουν μόνο εάν και εφόσον προσαρμοστούν στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που θα τεθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Το κράτος είχε θεσπίσει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Όμως αυτοί δεν επαρκούν και για αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί. Ακόμα και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκριναν πως δεν αποδίδουν. Από τη στιγμή πλέον που η αρμοδιότητα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Π.Δ.Ε, έχουμε ξεκάθαρα την πολιτική βούληση και θέτουμε αυστηρότερους όρους» υπογράμμισε ο κ. Αλεξόπουλος προσθέτοντας πως «όταν αποφασίσουν να τηρήσουν αυτούς τους νέους όρους, με τους οποίους θα προστατεύεται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τότε θα τους επιτρέψουμε και πάλι να λειτουργήσουν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας έθεσε και το θέμα της ανάγκης αλλαγής και της σχετικής νομοθεσίας, ώστε και η αδειοδοτούσα Αρχή να μην βρίσκεται έκθετη εξαιτίας νομοθετικών κενών των αποφάσεών, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεχώς δεν σταματούν να εργάζονται για αυτό το θέμα, όσο και τους αρμόδιους φορείς, όπως τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, το Συντονιστικό των Κατοίκων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κ.α. για την συνεχή προσπάθεια που έκαναν και τη συνεργασία με την Περιφέρεια.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως πρόκειται για το ένα από τα δύο πυρηνελαιουργεία, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί μετά την ένσταση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς το άλλο άμεσα είχε σταματήσει τη λειτουργία του.

Ζήτησε παράλληλα, συγνώμη από τους κατοίκους που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος «πρέπει να σταματήσει να ευνοείται η παρανομία από τη μη σύγχρονη νομοθεσία και αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε για να αλλάξει οριστικά. Ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά με την επιμονή μας και με κοπιώδη προσπάθεια, όπως έγινε και στην περίπτωση των ελαιοτριβείων που μπορέσαμε και απαλείψαμε τα προβλήματα με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, τα οποία και απέρριπταν στα ποτάμια».

 

Αυστηρότεροι οι νέοι όροι λειτουργίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία δόθηκε με την παρουσία τόσο των δύο Περιφερειακών Συμβούλων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή Κώστα Πετρόπουλου και Σάκη Μαυρόγιαννη, όσο και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνου Κόλλαρη, παρουσιάστηκαν από τον Γρ. Αλεξόπουλο και οι νέοι όροι τους οποίους θα πρέπει να τηρούν τα πυρηνελαιουργεία προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των υπολοίπων περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να εφαρμόζουν, θα πρέπει να τηρούν και τα παρακάτω:

Θα πρέπει να τοποθετηθούν σύγχρονα φίλτρα για τις οσμές, να προσδιοριστεί η αποδοχή πρώτης ύλης, να τοποθετηθούν ειδικοί μετρητές – συστήματα καταγραφής στις καπνοδόχους για τις εκπομπές και τους αέριους ρύπους, οι οποίοι και θα είναι συνδεδεμένοι on-line με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τέλος, η αδειοδοτούσα αρχή (Π.Δ.Ε) στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να έχει τη δικαιοδοσία να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία της επιχειρησης, καθώς και να εφαρμόζει και άλλους τυπικούς όρους.

 

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.