«Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις» του Ευάγγελου Βενιζέλου

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί μια συλλογή κειμένων του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη νομική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το πραγματολογικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετο. Δεν περιλαμβάνει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά έναν μακρύ κατάλογο τουρκικών ισχυρισμών, διεκδικήσεων και απειλών.

Η οριοθέτηση όμως της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ έχει το «πλεονέκτημα» να είναι ρυθμισμένη κατά το Διεθνές Δίκαιο διαδικασία. Η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών είναι συνεπώς υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει εύκολα ανταπόκριση της άλλης πλευράς ή ότι δεν θα επιχειρηθεί η ανάμειξη άλλων ζητημάτων. Σημασία έχει να είναι σαφής και να έχει στρατηγικό ειρμό η ελληνική θέση.

Χωρίς τελική οριοθέτηση κατά το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα και δεν μπορούν να ασκηθούν πλήρως στην πράξη. Δεν αρκεί ο καθορισμός των απώτερων ορίων με εθνικό νόμο. Ο χρόνος περνά και τα ορυκτά καύσιμα σταδιακά απαξιώνονται. Η αντίδραση απέναντι στις περιοδικά επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις επίσης δεν αρκεί. Η επίδειξη της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος είναι σημαντική παράμετρος, αλλά μόνο «επιθετικές» πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να κατοχυρώσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

 Στις ευνομούμενες, θεσμικά πολιτισμένες και δημοκρατικές χώρες, η εξωτερική πολιτική, η πολιτική ασφαλείας και κυρίως η διαχείριση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων είναι αντικείμενο διαρκούς δημόσιας συζήτησης.

Από τον πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου

 

Ο συγγραφέας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βουλευτής Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2019.
Διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Τύπου. Ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2013-2015.

 

 

 

 

 

Please follow and like us: