Ομιλία Ν. Φαρμάκη στον Πύργο:  «Πάμε μπροστά για την Ηλεία της παραγωγής, του πολιτισμού και του τουρισμού!»

«Δεν είμαι πλασιέ οραμάτων.

Είμαι ένας υπηρέτης του τόπου μου.. Και αγωνίζομαι για την Ηλεία με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που πρέπει, απέναντι σε ανθρώπους που ξέρω ότι για πολλά χρόνια στερήθηκαν πολλά.

Είμαι έτοιμος να προσπαθήσω ακόμα πιο σκληρά, μαζί με όλους εσάς, για το μέλλον της Ηλείας. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως οι πολίτες της Ηλείας θα σταθούν δίπλα μας και τώρα, για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον τόπο που αγαπάμε και να δούμε το χαμόγελο της προκοπής να ανθίζει μόνιμα στα χείλη των συμπολιτών μας».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Νεκτάριος Φαρμάκης απηύθυνε στους Ηλείους κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ανανεώνοντας την υπόσχεση για μία νέα θητεία πραγματικού έργου και προσπάθειας, που θα αναδείξει πλήρως τις αρετές της περιοχής.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, περιέγραψε τη Δυτική Ελλάδα μέχρι το 2019 ως «έναν τόπο χωρίς ταυτότητα, χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς ανάπτυξη, κολλημένο στον πάτο της Ελλάδας και της Ευρώπης», αλλά και ως «έναν τόπο χωρίς δικαιοσύνη με την Περιφέρεια να είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, αποκομμένος από την κοινωνία και τις ανάγκες της», σημειώνοντας πω η εικόνα αυτή έχει αλλάξει πλήρως πλέον, με την Περιφέρεια να στέκει πλέον κοντά σε κάθε πολίτη ως ισχυρός αυτοδοικητικός φορέας, αλλά και να αποδίδει πραγματικό έργο ως ο πιο σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Φαρμάκης αναφερόμενος στην τετραετία που πέρασε, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν διατεθεί πάνω από 170 εκ. ευρώ κατά την τρέχουσα θητεία, σε έργα αλλά και σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των αγροτών.

«Μιλάμε για χρήματα που έχουν δοθεί. Δεν μιλάμε για εντάξεις, δεν μιλάμε για προϋπολογισμούς. Μιλάμε για πραγματικά και ολοκληρωμένα έργα και για πραγματικά χρήματα.  Όχι για σχέδια επί χάρτου» τόνισε, προσθέτοντας πως το αποτύπωμα της δουλειάς της Περιφέρειας φαίνεται σε όλη την Ηλεία.

«Οι συνεργάτες μου στην Ηλεία μπορούν να σας πουν πόσες δυσκολίες ξεπεράσαμε για να πάρουν σάρκα και οστά τα έργα που είτε υπήρχαν μόνο ως ταμπέλες, είτε συναντούσαν  σοβαρά εμπόδια υλοποίησης. Δώσαμε μεγάλο αγώνα. Αγώνα για την ανάπλαση της εισόδου του Πύργου,  αγώνα για τη ανάπλαση του ΑΣΟ,  αγώνα για την αναβάθμιση του κολυμβητηρίου.

Δώσαμε αγώνα για να αποκτήσουν δεκάδες σημεία της Ηλείας, ασφαλείς και καλούς δρόμους. Δρόμους, που είχαν να συντηρηθούν πολλά χρόνια. Δώσαμε αγώνα για να καθαρίσουμε ρέματα και χείμαρρους που επίσης παρέμεναν ακαθάριστοι για πολλά χρόνια.

Όπως αγώνα δώσαμε και για να βάλουμε μπροστά όλα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2021, διεκδικώντας μάλιστα και πρόσθετους πόρους από το κράτος, όπως έγινε με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό, για τα οποία εξασφαλίσαμε 10 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, πως το αποτύπωμα της δουλειάς και των έργων μας, βρίσκονται παντού στην Ηλεία» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Εστιάζοντας στη δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει για την «επόμενη μέρα» στην Ηλεία, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω και της ένταξης νέων προϊόντων στους καταλόγους ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ε.Ε.» σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτός ο σχεδιασμός συνδέεται με μία άλλη εμβληματική δράση της Περιφέρειας, που ήταν η OLYMPIAN LAND, δηλαδή η νέα ταυτότητα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

«Η Ολυμπία άξιζε και έπρεπε να είναι το πρόσωπο» της Δυτικής Ελλάδας στον έξω κόσμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Ένας από τους επόμενους στόχους μας λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το “Olympian Land” με τα εκλεκτά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, ώστε και η αγροτική μας παραγωγή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα. Γιατί, “Ολυμπιακή Γη” σημαίνει ιστορία και πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει όμως και σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη!» επεσήμανε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, η Ηλεία θα πει «μπροστά για όλους», σημειώνοντας ότι υπάρχει πολλή και δύσκολη δουλειά ακόμα να γίνει, αλλά κάποιο ενδεχόμενο πισωγύρισμα θα είναι καταστροφικό.

Τόνισε μάλιστα ότι η Ηλεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς οφείλει να αξιοποιήσει το σπάσιμο της απομόνωσης που θα προσφέρει ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, η είσοδός της σε μία νέα ενεργειακή εποχή (καθώς τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου στον Πύργο έχουν ήδη πάρει την οδό της υλοποίησης), αλλά και το μεγάλο και συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας, του οποίου οι πρώτες δράσεις πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δεν έχουμε μαγικά ραβδιά. Ούτε παντογνώστες και αλάνθαστοι είμαστε, φυσικά. Το μυστικό είναι ένα. Και σας το λέω ακριβώς όπως το αισθάνομαι: Αγάπη για τη δουλειά, αγάπη για τον τόπο! Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη που μας πάει μπροστά!  Όταν αγαπάς, βρίσκεις τρόπο να προσφέρεις. Βρίσκεις τρόπο να ενώσεις, να δυναμώσεις, να προκόψεις. Όταν δεν αγαπάς – ή το μόνο που αγαπάς είναι η εξουσία – τότε τίποτα καλό δεν θα βγει. Με αγάπη για τον τόπο θα συνεχίσουμε λοιπόν τη δουλειά. Με πίστη στις πολύ μεγάλες δυνατότητες των ανθρώπων της Ηλείας» τόνισε σε κλίμα συγκίνησης, ευχαριστώντας τους Ηλείους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους, την οποία δεσμεύτηκε να ανταποδώσει με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στην επόμενη θητεία.