-->

Ολοταχώς για μετωπική σύγκρουση Ερντογάν – Μπάιντεν – Η συνάντηση θα τελειώσει πριν καν αρχίσει…

«Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω».

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται Ερντογάν και Μπάιντεν μετά την συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας κατά την οποία χάραξε “κόκκινες γραμμές” απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα Κούρδων.

Τις δηλώσεις Ερντογάν ακολούθησαν αμερικανικές παρεμβάσεις με σκληρές τοποθετήσεις. Δεν είναι μόνο το θέμα των S-400 αλλά και η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούρδων τόνισε ο Ερντογάν.

Θα γίνει η συνάντηση;

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Και αυτό γιατί και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως θα “τελειώσει πριν καν αρχίσει”.

Το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου επιτίθεται ακόμη στον πρόεδρο των ΗΠΑ θεωρώντας τον υπεύθυνο και για το πραξικόπημα του 2016 αλλά και για για “νέο πραξικόπημα που βρίσκεται σε εφαρμογή” μέσω των αποκαλύψεων του Σεντάτ Πεκέρ.

Το άσχημο κλίμα έχει επιτείνει η δήλωση Ερντογάν πως οι “S-400 θα χρησιμοποιηθούν” . Το ίδιο είπε αργότερα και ο Μ. Τσαβούσογλου.

«Να πακετάρετε τους S-400 και να τους στείλετε πίσω»

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ρότζερ Γουίκερ, ο οποίος είπε ότι:

“Το καλύτερο σημάδι καλής θέλησης από την Τουρκία θα ήταν να πακετάρει τους S-400 και να τους στείλει πίσω στην αποθήκη του Πούτιν.

Το να κρατά αυτά τα οπλικά συστήματα στο έδαφός της είναι τελείως ασύμβατο με τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.

Παράλληλα, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έκανε δηλώσεις σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. Εκεί τόνισε με έμφαση:

“Βλέπουμε ορισμένες χώρες να συνεργάζονται με τους Κινέζους ή τους Ρώσους στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας.

”Προειδοποιώ και πάλι ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε στρατηγικές που όχι μόνο θα απειλήσουν την εταιρική σχέση των ΗΠΑ, αλλά και θα απειλήσουν την εθνική σας κυριαρχία.”

Η Ρωσία διαψεύδει τον Τσαβούσογλου

Παράλληλα, η Μόσχα διέψευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα φύγουν από την Τουρκία με εντολή Άγκυρας.

Η Άγκυρα προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ώστε να εισέλθει σε μία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ εμφανιζόμενη πως υποχωρεί. Όμως το γεγονός πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί ήταν στην Τουρκία εδώ και μήνες δεν αλλάζει.

“Οι τεχνικοί των S-400 φεύγουν από την Τουρκία επειδή έληξε η σύμβαση”, λέει η Ρωσία.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής ‑ Τεχνικής Συνεργασίας αντέκρουσε τις αναφορές των ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία σκοπεύει να διώξει Ρώσους τεχνικούς εμπειρογνώμονες που συνοδεύουν τη σύμβαση για το πυραυλικό σύστημα S-400, προκειμένου να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα για τερματισμό της παρουσίας το προσωπικό του έθνους.

“Η επιστροφή Ρώσων τεχνικών εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στην Τουρκία σε σχέση με το συμβόλαιο S-400 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ένα προηγούμενο εγκεκριμένο πρόγραμμα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού αμυντικής συνεργασίας, Valeria Reshetnikova, στο πρακτορείο Sputnik.

Please follow and like us: