Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται πριν τα αποτελέσματα αποβούν μοιραία

Το να υπακούσουμε σε κανόνες δεν δείχνει μόνο πειθαρχία ατομική και σεβασμό στον χώρο που βρισκόμαστε αλλά πολλές φορές μας σώζει από μοιραίες καταστάσεις.

Η άγνοια σκοτώνει αλλά αυτό που μπορεί να σκοτώσει «δυο φορές» είναι η αγνόηση της επισήμανσης, της παρατήρησης, των κανόνων.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή τα τόσα περιστατικά πνιγμών και τα άλλα τόσα περιστατικά που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ναυαγοσωστών δεν θρηνήσαμε νεκρά παιδιά στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου-Αιτ/νίας.

Κάποτε κάναμε θέματα όλοι οι συνάδερφοι την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας σε πισίνες και παραλίες, την ελλειπή ύπαρξη αυτών, με αποτέλεσμα την καταγραφή πολλών δυσάρεστων γεγονότων που ξεκίνησαν ως μια ευχάριστη εκδρομή για δροσιά σε κάποια πισίνα ή παραλία.

Θύματα επί το πλείστον τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τώρα πλέον που οι κανόνες σε επίπεδα ασφάλειας τουλάχιστον στα ιδιωτικά σημεία, και θα μιλήσουμε για την περιοχή μας, τηρούνται κατά γράμμα, έχουμε την παρέμβαση και την ανάληψη ευθύνης του συνοδού του παιδιού που πάντα ξέρει τι θα κάνει και αγνοεί τις περισσότερες φορές την υπόδειξη των υπευθύνων και στην προκειμένη του ναυαγοσώστη.

Τραγική κατάληξη θα είχαν δύο επισκέψεις παιδιών σε δύο σημεία του Δήμου Αγρινίου το προηγούμενο διάστημα, αν οι ναυαγοσώστες δεν είχαν επέμβει άμεσα και κάνοντας πράξη αυτό που γνωρίζουν και καλούνται να υπηρετήσουν.

Οι υποδείξεις στους συνοδούς συνεχόμενες, η ανάγκη για την τήρηση των κανόνων αδιαπραγμάτευτη, και όμως οι συνοδοί ήξεραν καλύτερα και ανέλαβαν την ευθύνη για ότι συμβεί.

Δυστυχώς συνέβη, ευτυχώς δεν ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση, με τα παιδιά να οδηγούνται σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και να κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους για λίγες ημέρες.

Αμέσως η αναγνώριση του λάθους και η επιμονή της λάθος επιλογής έγινε, αλλά, αν λέμε, αν, κάτι πήγαινε πιο στραβά, οι ναυαγοσώστες δεν προλάβαιναν ή το νερό που είχε πιεί το κάθε παιδί ήταν λίγο παραπάνω τι θα γινόταν;;;

Σεβασμός λοιπόν στους κανόνες, στις υποδείξεις και σε αυτούς που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης απέναντί μας.

Να βρούνε τον «μπελά τους» τόσο επιχειρήσεις όσο και εργαζόμενοι όταν δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όχι όταν προσπαθούν να μας δείξουν τι πρέπει και τι όχι για το καλό μας.

Τέλος καλό και στις δύο περιπτώσεις . . . όλα καλά!!!

Προσέχουμε και ακούμε, τηρούμε και ζούμε . . .

Καλή συνέχεια καλοκαιριού!

 

Δ.Μ.Ν