Οι ΗΠΑ μετέφεραν το “Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων” στην Αλβανία!

Οι ΗΠΑ στηρίζουν έμπρακτα την δημιουργία της ”Μεγάλης Αλβανίας”.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη νέου μετώπου μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει το “Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων” στην Αλβανία.

Δύο είναι τα μέτωπα που θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες. Υπαρξιακή κρίση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εξέγερση των Αλβανών της Σερβίας.

Το θέμα αφορά άμεσα και την Ελλάδα, διότι οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή φαίνεται πως στηρίζουν το εγχείρημα της ”Μεγάλης Αλβανίας”.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, SOCEUR, ανακοίνωσε ότι το αρχηγείο της θα εδράζεται στην Αλβανία, “ως μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ενίσχυσης των δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ως θεμελιώδους λίθου για την περιφερειακή σταθερότητα”.

Συγκεκριμένα, η SOCEUR τόνισε ότι “η τοποθεσία του αρχηγείου στην Αλβανία θα προσφέρει αυξημένη διαλειτουργικότητα με τους Αλβανούς συμμάχους μας, σημαντική πρόσβαση σε συγκοινωνιακούς κόμβους στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη υλικοτεχνική ευελιξία”. Πρόσθεσε ακόμα πως η τοποθεσία μειώνει τους χρόνους ταξιδιού και αυξάνει την ευελιξία τόσο των ειδικών επιχειρήσεων όσο και των συμβατικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η αμερικανίδα πρέσβης στα Τίρανα, Yuri Kim χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση ως σημαντική εξέλιξη στις αμερικανό – αλβανικές σχέσεις στον τομέα άμυνας, τονίζοντας, ότι η ανάπτυξη του επιτελικού στρατιωτικού κλιμακίου αποτελεί ασφάλεια για την περιοχή.

“Η ικανότητα να κινούμαστε γρήγορα και να εκπαιδευόμαστε εντός των Βαλκανίων, σε στενό συντονισμό με άλλες συμμαχικές δυνάμεις και εταίρους, έκανε την Αλβανία την καλύτερη τοποθεσία για αυτήν την προσπάθεια”, δήλωσε ο Υποστράτηγος Ντέιβιντ Χ. Τάμπορ, Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης. “Η Αλβανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας πολύτιμος εταίρος ασφάλειας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαιρέτισε την απόφαση ως “έκφραση της πολύ υψηλής αξιοπιστίας [της Αλβανίας] και έκφραση μιας πολύ στενής συνεργασίας”.

Ανησυχούν οι Σέρβοι για τη βάση στην Αλβανία

Ως εξαιρετική είδηση χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Άρμεντ Μεχάι την ανακοίνωση για τη συγκρότηση του επιχειρησιακού αρχηγείου της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (SOCEUR) στην Αλβανία, γράφει η σερβική ‘Informer’, σύμφωνα με το echedoros-a.gr

Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Τι είναι πάλι αυτό; Οι Αμερικανοί θέλουν να εξαπλωθούν στα Βαλκάνια, οι Αλβανοί τους βοηθούν, πλησιάζουν και έχουν ήδη ΒΑΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ».

«Πρόκειται για μια σπουδαία απόφαση που επιβεβαιώνει σθεναρά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», δήλωσε ο Μεχάι σε ανάρτησή του στο Facebook, όπως αναφέρει η (κοσοβάρικη) Koha.

 

warnews247.gr

 

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Please follow and like us: