Μέσα σε κατάσταση οικονομικών και γεωπολιτικών συγκρούσεων, με διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ-Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους δασμούς του Προέδρου Τραμπ αυτό που ονομάζεται <<Δυτικός κόσμος >> από συνασπισμός <<ανεπτυγμένων χωρών >> με στόχο την ειρήνη και την ευημερία, αποτρέποντας την επιστροφή του κλίματος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, έχει δείξει την πραγματική του ταυτότητα :μείγμα κινημάτων οικονομικού και γεωπολιτικού εθνικισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ-Ατλαντικά , τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους κάνοντας τις διακρατικές σχέσεις ανταγωνιστικές.
Ας δει κάποιος λίγο την ουσία του θέματος <<επιβολή δασμών από ΗΠΑ >>. Οι πρώτες χώρες που αντέδρασαν αποτελούν <<το σκληρό πυρήνα >>της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία – Γερμανία – Πολωνία – Ιταλία) με συμμετοχή της Βρετανίας. Όλες αυτές οι χώρες μαζί με τις ΗΠΑ θεωρούνται ως << μοντέρνος κόσμος με κοινές αξίες >>. Λάθος άποψη, αν λάβουμε υπόψιν την αφήγηση του Προέδρου Φίτσο της Σλοβακίας σχετικά με το περιεχόμενο του θερμού διαλόγου του με την κα Φον ντερ Λαΐεν,σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Γ. Αδαλή δεν είναι απαραίτητα καταστροφική η απόφαση των Αμερικανών. Εκτός του ότι μειώνεται η τιμή πετρελαίου και χρυσού, εκτός του ότι παρατηρείται ανατίμηση του Ευρώ κατά 10%(το ίδιο ισχύει και για την Κίνα), μεταφέρει και φθηνά ενέργεια. Ο αναλυτής σημειώνει την επιβολή δασμών από ΕΕ και Καναδά προς τις ΗΠΑ χρόνια τώρα, που επηρεάζει τη βιομηχανία Αμερικανικών αυτοκινήτων κυρίως. Οι αποφάσεις των ΗΠΑ ελήφθησαν έτσι, ώστε σύμφωνα με τον αναλυτή αν υπάρξουν δασμοί – αντίποινα εξ Ευρώπης θα υποτιμήσουν κι άλλο το ευρωπαϊκό νόμισμα και τα άλλα πλησίον του ( όπως τη Βρετανική λίρα). Οι ΗΠΑ φαίνεται να μη δυσκολεύονται και πολύ ως προς την αποδοχή των αποφάσεων τους από την ΕΕ, όπως φαίνεται από την απόφαση της Ιταλίδας ΠΘ Μελόνι (βλ. Ναυτεμπορική) να διαφωνήσει με Ευρωπαϊκά αντίμετρα. Κατά τον αναλυτή Σ. Λυγερό(slpress.gr)τα τελευταία 80 χρόνια οι ΗΠΑ είχαν γίνει ο μεγάλος εισαγωγέας, το οποίο μετά από πρόσκαιρη οικονομική δυσκολία παγκοσμίως θα ανατρέψει η Προεδρία Τραμπ με αποτέλεσμα αλματώδη πορεία της Αμερικανικής οικονομίας και πρακτικά κατάργηση της παγκοσμιοποίησης. Ανοικτή
Οι πολιτιστικές και οικονομικές αντιθέσεις και διαφωνίες μεταξύ του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ και της ηγεσίας της <<Ενωμένης Ευρώπης >> φάνηκαν πολλάκις μέχρι τώρα. Στο θέμα της Ουκρανίας η ένταση των 2 Προέδρων ΗΠΑ-Ουκρανίας ήταν εμφανέστατη, όπως το ίδιο χαρακτηρίζεται η θερμή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Ρωσία, την οποία εχθρεύονται οι Ευρωπαϊκές χώρες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε διεθνή μέσα. Το <<μεταβατικό καθεστώς της Συρίας >> αντιμετωπίζεται από την ηγεσία των Ευρωπαίων ως ισότιμη κυβέρνηση, με τη γείτονα Τουρκία να αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή με τις Ευρωπαϊκές <<ευλογίες>. Την ίδια στιγμή ΗΠΑ-Ισραήλ στρέφονται εναντίον του σουνιτικού <<τόξου>> Άγκυρας – καθεστώτος Αλ Σάρα. Το directus.gr προβάλλει την είδηση της απόφασης του Ισραηλινού ΠΘ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να θέσει τους Τούρκους ως πρώτη απειλή για τη χώρα του, ενώ η επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο θα περιλαμβάνει το θέμα των F 35 για την Τουρκία.
Συγκρούσεις παρατηρούνται και εντός της <<Ευρωπαϊκής οικογένειας >>. Σύμφωνα με το άρθρο του Capital.gr << Η Γερμανία κλονίζεται, η Ευρώπη τρέμει >> η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας έδειξε πρώτον Γερμανική ηγεμονία επί Ευρωπαϊκού εδάφους και έπειτα εσφαλμένη απόφαση εξάρτησης των Γερμανών από τη Ρωσία ως προς την εισαγωγή πρώτων υλών. Το τελευταίο έπληξε την Γερμανική βιομηχανία, κατ επέκταση το Γερμανικό ΑΕΠ και προκάλεσε <<τριγμούς>> στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ευρωπαϊκή <<οικογένεια>> και Γερμανική οικονομική παντοκρατορία δεν έχουν δημιουργήσει πετυχημένο <<μείγμα>>. Οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι αυτό έχουν αποδείξει. Λέγονται παγκόσμιοι, αλλά με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό έδαφος, με τις ΗΠΑ να συμμετέχουν στα <<τελευταία επεισόδια >>, πάντα κερδισμένες ως <<επιτήδειοι ουδέτεροι>>. Άρα ιστορικά η Δύση ήταν γεμάτη οικονομικά συμφέροντα και εθνικιστικά ρεύματα, συμπαρασύροντας και αντίστοιχα κινήματα – επιδιώξεις σε Βαλκάνια – Μ. Ανατολή – Βόρεια Αφρική.
Ο στόχος της παραπάνω ανάλυσης είναι να γίνει κατανοητό το πολυπολικό διεθνές περιβάλλον που αναφέρει ο καθηγητής Κ. Γρίβας σε πολλές αναλύσεις του. Είναι δέον να μελετηθεί το περιβάλλον αυτό πρωτίστως από τον Έλληνα πολίτη και έπειτα από το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Πολλοί πολιτικοί παράγοντες και διπλωμάτες Έλληνες αναφέρονται μέσω ΜΜΕ σε <<Ευρωπαϊκή Συνείδηση >>, που δεν εκφράζεται από άλλης καταγωγής πρόσωπα. Ούτε τα πεπραγμένα με βάση την παραπάνω ανάλυση δείχνουν ενιαίο σύνολο και ομογενές πολιτικά και ιδεολογικά που λέγεται <<αναπτυγμένη Δύση >>. Η χώρα μας έχει γίνει εκούσια θύμα της ιδεοληψίας αυτής. Το 1922 ανέμεναν οι Έλληνες της Σμύρνης τα Ευρωπαϊκά πλοία των <<Συμμάχων>>τους για να σωθούν. Τα τελευταία χρόνια η λεγόμενη <<Πράσινη Μετάβαση >> έχει σύμφωνα με την ιστοσελίδα Agrotypos.gr έχει επιβαρύνει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, την Ελληνική <<βαριά βιομηχανία >> μαζί με τον Τουρισμό, χωρίς πίεση εκ μέρους των πολιτών και χωρίς πολιτική απόφαση για ανάσχεση της κατάστασης. Είναι Ευρωπαϊκό όραμα η μετάβαση αυτή. Γιατί δεν αντιδρά η χώρα μας αφού δεν κερδίζει από αυτό;
Διότι <<ανήκει εις τη Δύσιν >>. Και θα καταστραφεί από αυτή την ιδεοληψία μαζί με τη Δύση. Μπορεί να παρομοιαστεί <<με ένα ναύτη σε καράβι που δυσκολεύεται να βρει λιμάνι λόγω κακού καπετάνιου >>. Η χώρα μας δεν έχει καταλάβει πως η Δύση είναι <<γήπεδο ποδοσφαίρου που αγωνίζονται συμφέροντα >>. Αν κάποιοι δεν προτάξουν τα δικά τους επιχειρήματα απλά <<δεν υπάρχουν>> ως αξιόπιστοι συνομιλητές – εταίροι.
Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας;
(Φωτό : defencepoint. gr)