Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό

Νοικοκυρές σε απόγνωση ή άνδρες που ήρθε η σειρά τους να αναλάβουν τις δουλειές του σπιτιού;

9628038229081041254Αγόρια και κορίτσια, ψυχραιμία. Οι δουλειές του σπιτιού (σκούπισμα, ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα και τα συναφή), μας κρατάνε σε φόρμα, τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Case Western Reserve University.

Για αυτό, λοιπόν, αντί να γράφουμε σε μαυροπίνακες και να κολλάμε σε χαρτάκια προειδοποιητικά μηνύματα του τύπου: “σήμερα πλένεις πιάτα”, ας φωτίσουμε τα θετικά σημεία των εργασιών του νοικοκυριού και ας ρίξουμε τους τόνους για μια ήρεμη συγκατοίκηση και φυσικά, για μια καλύτερη ζωή.

Καθαρό περιβάλλον; Χαρούμενος άνθρωπος

Η επικεφαλής της μελέτης, Kathy D. Wright, από το τμήμα της Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Frances Payne Bolton School, δήλωσε στο σχετικό δελτίο τύπου της μελέτης: “Ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το καθάρισμα του σπιτιού είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου, και μάλιστα επιδρά στην υγεία με τέτοιον τρόπο, ώστε το όφελος που παίρνει από αυτό ο άνθρωπος να είναι μεγαλύτερο από τις οικονομικές απολαβές του ή την περιοχή που μένει.

H Dr Wright μαζί με την ερευνητική της ομάδα θέλησαν να μάθουν με ποιον τρόπο το εισόδημα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η υγεία και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου. Για τον λόγο αυτό, κάλεσαν 337 ανθρώπους (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 65-94 ετών και συζήτησαν στο πλαίσιο συνεντεύξεων σχετικά με τη συναισθηματική και σωματική τους ευεξία.

Τακτοποιημένος χώρος ίσον ψυχική και σωματική ικανοποίηση

Σύμφωνα με την Dr Wright και τα αποτελέσματα της μελέτης, οι σωματικές δραστηριότητες και οι οικιακές εργασίες των ενηλίκων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να έχουν χρόνιες παθήσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία τους, σε σημείο που να αποτελούν έναν παράγοντα της ευημερίας τους.

Η μελέτη έλαβε υπόψιν της διάφορες γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες από το περιβάλλον των συμμετεχόντων, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχη σύνδεση, για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως φάνηκε, δεν υπήρξε κάποια σύνδεση της ευημερίας με αυτούς τους παράγοντες.

“Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι φτωχικές γειτονιές δεν επηρεάζουν άμεσα την σωματική ή την ψυχική υγεία των ανθρώπων”, σημειώνει η Dr Wright. Αντίθετα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Geriatric Nursing, έδειξε ότι οι άνθρωποι που μένουν σε ένα χαοτικό περιβάλλον δεν παρουσιάζουν την ίδια ικανοποίηση από τους ανθρώπους που ζουν σε έναν τακτοποιημένο και καθαρό χώρο.

Βάλε τάξη στο χάος

Μπορεί να υπάρχουν δουλειές τις οποίες ονομάζουμε αγκαρίες και σίγουρα αν είχαμε την επιλογή, να μην διστάζαμε να τις αποφεύγαμε.

Ωστόσο, αν όντως λειτουργούν για καλό μας, τότε ας βάλουμε σε τάξη το χάος, χωρίς γκρίνιες και υπερβολές. Άλλωστε η ευχαρίστηση που νιώθουμε έπειτα από μία σκληροπυρηνική φασίνα, είναι τεραστίων διαστάσεων.

Με συντροφιά τη μουσική και λίγη διάθεση όλα γίνονται. Μήπως να “ξεσκουριάσουμε” και να σηκωθούμε από τον καναπέ, ξεκινώντας από σήμερα; Αν αποφασίσουμε να πούμε το ναι, μην ξεχάσουμε να αφήσουμε το κασετόφωνο να παίζει.

pathfinder.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.