Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

Ολοκληρώθηκε με αλλαγές η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

επιχειρ

Προηγήθηκε η σφοδρή κριτική της Αντιπολίτευσης και των φορέων αλλά και η καταψήφιση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του άρθρου για τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας.  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προέβη σε αλλαγές που αφορούν:

– στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών που προβλέπονταν για την σύσταση συνεταιρισμού από 30 σε 20 μέλη,

– στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση αλιευτικού συνεταιρισμού από τα 15 στα 10 μέλη και

– στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση γυναικείου συνεταιρισμού (αυξήθηκε από τρία σε πέντε μέλη)

– στην μείωση από επτά σε δύο των ιδρυτικών μελών για την σύσταση κλαδικών συνεταιρισμών,

– στην μείωση σε έξι μήνες του περιθωρίου ενός χρόνου για την μετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές.

Επίσης, μετά την τροποποίηση, που επέφερε ο κ. Αποστόλου, η πρόβλεψη για δύο θητείες στην διοίκηση ενός συνεταιρισμού αφορά μόνον τον πρόεδρο του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αποσύρθηκαν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου ώστε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει γενικότερα φορολογικά θέματα του αγροτικού χώρου.

Παρά τις αλλαγές πάντως, και κατά τη σημερινή συνεδρίαση η αντιπολίτευση επέκρινε τον αρμόδιο υπουργό ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην λειτουργία των συνεταιρισμών. Ο κ. Αποστόλου τόνισε και πάλι ότι απαιτείται απάντηση για τα 3,6 δισ. ευρώ, χρέη των συνεταιρισμών, ενός ποσού τριπλάσιου του κύκλου εργασιών τους και απηύθυνε το ερώτημα αν θεωρούν οι βουλευτές πως αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.