Οδός Απολλωνιάδος

Πρόκειται για ένα λογοτέχνημα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

kuriakidi12-9

 

Μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να γνωρίσει τόσο τη νεότερη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και το χρονικό της εγκατάστασης σ᾿ αυτήν των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η περίοδος αυτή συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρότητα τη δημιουργία του ομώνυμου δρόμου, ο οποίος –όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι– οφείλει την ύπαρξή του σε Μικρασιάτες πρόσφυγες, και κάνει άμεσες και έμμεσες αναφορές στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν.

Με κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος ένα μικρό παιδί, τον Αργύρη, ο οποίος μοιράζεται τις σκέψεις και τις εμπειρίες του με τον αναγνώστη, η αφήγηση δεν περιορίζεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου, αλλά εστιάζει το ενδιαφέρον της στις επιπτώσεις που έχει ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος στην καθημερινότητα όχι μόνο των κατοίκων της «οδού Απολλωνιάδος» αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Ό,τι μέχρι τώρα χώριζε τους ανθρώπους της πόλης σε Ὲλληνες, πρόσφυγες, Εβραίους και μουσουλμάνους χάνει τη σημασία του, ξεχνιέται, καθώς τώρα έχουν όλοι, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την κοινωνική τους θέση, την οικονομική τους επιφάνεια ή τη θρησκεία τους, να αντιμετωπίσουν την οικονομική καταστροφή, το μέτωπο, τις σειρήνες, τους βομβαρδισμούς, την απώλεια αγαπημένων προσώπων, τον ίδιο τον πόλεμο.

 

Οδός Απολλωνιάδος
Θανάσης Σαρίσχουλης
Αφοί Κυριακίδη
456 σελ.