Ξεκίνησε η Σχολή Γονέων της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας με ομιλητή τον πάτερ Χρήστο Μήτσιο(παπα-ΠΑΟΚ) (φωτό-βίντεο)

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, ο οποίος τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, παρουσία κλήρου και λαού ξεκίνησε χθες και στο Αγρίνιο η Σχολή Γονέων της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγρινίου.

Πρώτος ομιλητής ο οποίος άνοιξε τις συναντήσεις της Σχολής Γονέων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ο πολύ γνωστός ιερέας-θεολόγος-συγγραφέας-εκπαιδευτικός πατήρ Χρήστος Μήτσιος γνωστός ως παπαΠΑΟΚ. Θέμα της χθεσινής συνάντησης ο “Γάμος απόλαυση ή μαρτύριο;”

Ο ομιλητής, μέσα από ζωντανά παραδείγματα, αναφέρθηκε στην οικογένεια, τις σχέσεις των γονέων και των συζύγων μεταξύ τους και με τα παιδιά τους και μίλησε για τα προβλήματα που βιώνει η σύγχρονη οικογένεια και τους τρόπους που αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευθούν. Παράλληλα κατέθεσε την ποιμαντική του εμπειρία μέσα από την διακονία του και την επικοινωνία του με νέους ανθρώπους, ως κληρικός και πνευματικός πατέρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και στις δύο πόλεις και απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στην λειτουργία της Σχολής Γονέων και στο πρόγραμμα των συναντήσεων που έχει καταρτισθεί για όλο το τρέχον έτος και περιλαμβάνει έμπειρους και καταξιωμένους εισηγητές, που ο καθένας από την δική του επιστημονική θέση θα καταθέσει τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του για την οικογένεια και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

«Θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για θέματα που άπτονται της συζυγίας και της γονεϊκής σχέσης. Είναι μία ακόμη έκφραση αγάπης και σεβασμού της τοπικής μας Εκκλησίας προς όλους τους νέους γονείς και τους νέους συζύγους που δίνουν καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα να διατηρήσουν την ενότητα και τη συνοχή μέσα στην οικογένειά τους και ταυτόχρονα να διαπαιδαγωγήσουν και να αναθρέψουν τα παιδιά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Θεωρώ ήρωες τους σύγχρονους γονείς. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και η οικογένεια ως θεσμός βάλλεται πανταχόθεν. Ο ιερός θεσμός της οικογένειας όμως είναι αυτός που εγγυάται την συνοχή της κοινωνίας μας και πρέπει να τον διατηρήσουμε αναλλοίωτο και ανεπηρέαστο από τις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην σχέση των γονέων – συζύγων και των παιδιών λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να λειτουργεί η χάρη του Παναγίου Πνεύματος μέσα στην οικογένεια. Ο Απόστολος Παύλος την ονομάζει «κατ’ οίκον Εκκλησία». Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς οι γονείς και οι σύζυγοι είναι να χαρίζετε στα παιδιά σας την εμπειρία της παρουσίας του Θεού στη ζωή τους και να σέβεστε την ελευθερία τους. Όλα μέσα στον γάμο είναι ένα διαρκές αγώνισμα. Και μην ξεχνάμε και τον προσωπικό μας πνευματικό αγώνα που δεν μας οδηγεί πάντοτε στην τελειότητα, αλλά στη χαρά ότι αξιωνόμαστε να αγωνισθούμε να πέφτουμε, αλλά να σηκωνόμαστε. Να έχετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας. Να αναζητείτε πάντοτε χρόνο για επικοινωνία με τα παιδιά σας, ενδυναμώνοντας τη σχέση σας μαζί τους.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον ομιλητή και τα μέλη της Επιτροπής της Σχολής Γονέων και τόνισε ότι η τοπική μας Εκκλησία και με αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Επίσης κάλεσε τους νέους γονείς και συζύγους να πλαισιώσουν τις συναντήσεις της Σχολής Γονέων. Για την διευκόλυνσή τους η Ιερά Μητρόπολη έχει φροντίσει κατά την διάρκεια των συναντήσεων να απασχολούνται δωρεάν τα παιδιά από ειδικούς παιδαγωγούς σε γειτονικά ΚΔΑΠ.

Η δεύτερη συνάντηση στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, με ομιλητή τον κ. Ιάκωβο Μαρτίδη, Ψυχίατρο, Ψυχοθεραπευτή, Οικογενειακό Σύμβουλο και Συγγραφέας, με θέμα: «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά∙ μύθος ή πραγματικότητα;». Στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00’, με ομιλητή Αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών και θέμα: «Σύγχρονες διαδικτυακές προκλήσεις. Πρακτικές αντιμετώπισης και μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο». (Πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό, διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbulling), διαδικτυακά παιχνίδια και εθισμό, διαδικτυακές απάτες και τρόποι προστασίας).

Σκοπός κάθε συνάντησης της Σχολής γονέων η συζήτηση και την απάντηση ερωτημάτων και προβληματισμών που σχετίζονται με την οικογένεια και τις μορφές που έχει υποστεί η σύγχρονη οικογένεια, τους γονείς, την βία, την συμπεριφορά γονέων και παιδιών και την εξέλιξή τους κ.τ.λ.

Η προσπάθεια και ο στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού είναι να απεμπλακεί από τις κλασικές ηθικοπλαστικές ομιλίες και τις κατηχήσεις πάντα όμως στον δρόμο της Εκκλησίας στοχεύοντας στην ουσία των προβλημάτων και όχι στους τύπους.

Μια νέα σελίδα ανοίγει προς τους νέους γονείς και ένα νέο βήμα τους δίνεται ώστε να ακούσουν, να καταθέσουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν τεκμεριωμένες και ουσιαστικές απαντήσεις από ανθρώπους που έχει ανάγκη να ακούσει το κοινωνικό σύνολο.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ και βίντεο με δήλωση του Μητροπολίτου, απόσπασμα από τον Αγιασμό καθώς και από την ομιλία του πατρός Χρήστου Μήτσιου.

Στο τέλος επισυνάπτεται και το πρόγραμμα όλων των συναντήσεων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.