Ν. Παπαναστάσης:Να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου

Την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπως ζητούν και οι υπάρχοντες ελάχιστοι εργαζόμενοι, απαίτησε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του προς το υπουργείο Υγείας, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. 

Κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη μονάδα γνωστή ως μονάδα θανάτου, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως ζητούν γιατροί και νοσηλευτές και είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, προχωρά στην κάλυψη των κενών με μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία Ιωαννίνων.

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι μετά από μακροχρόνιο λουκέτο, η συγκεκριμένη ΜΕΘ επαναλειτούργησε τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και υπηρετούσαν 3 ιατροί (η Διευθύντρια και 2 εντατικολόγοι) και 1 παθολόγος. Ζητήθηκε τότε να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις εντατικολόγων, προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα και να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας. Ζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματα που έκανε το ίδιο το τμήμα. Τίποτα από αυτά που ζήτησαν δεν ικανοποιήθηκε. Στα τέλη Ιουλίου η Διευθύντρια της ΜΕΘ εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να παύσει εκ νέου η λειτουργία της ΜΕΘ.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για μια ακόμη φορά απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Μονάδα να λειτουργεί με ασφάλεια. Τότε η 6η ΥΠΕ και ο Διοικητής του Νοσοκομείου υποσχέθηκαν κάλυψη των κενών θέσεων, που μέχρι σήμερα, 4 μήνες, μετά δεν έχουν καλυφθεί.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι «η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου θα συνεχίσει να λειτουργεί, βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυσή της και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εντολές στους αρμόδιους γι’ αυτό». Οι γιατροί κατέθεσαν αίτημα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για ενημέρωση, για το ποιες θα ήταν ακριβώς οι ενέργειές της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ και πάλι, ποτέ δεν έλαβαν απάντηση. Αντί όλων αυτών, χωρίς ενημέρωση, χωρίς πλάνο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, τον Οκτώβριο, στα πλαίσια της εργασίας και της εφημερίας των γιατρών, τους γίνεται γνωστό ότι επαναλειτουργεί η ΜΕΘ.

Να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο επιχείρησε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, ισχυριζόμενος ότι η ΜΕΘ δεν έκλεισε ποτέ ενώ το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τις μετακινήσεις γιατρών από τα Γιάννενα, μία τακτική μπαλωμάτων που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει κι εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ανέφερε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν θέσεις, χωρίς να πει ούτε αριθμό, ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Την απαράδεκτη μεθοδολογία των μετακινήσεων με αυταρχικά και αντιεπιστημονικά εντέλλεσθε των γιατρών εντατικολόγων από τα Ιωάννινα, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι με αυτή την πρακτική, η κυβέρνηση αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί κι άλλα, με θύματα τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ενώ με την πολιτική της πριμοδοτεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δείτε πόσοι απευθύνονται στο νοσοκομείο Αγρινίου και πόσοι δανείζονται για ν’ αγοράσουν ζωή, ε ντροπή πια!».