Νεότερα για τα μνημόνια

«Ναι» από τη Βουλή στη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια

«Ναι» από τη Βουλή στη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια
Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε  κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

«Ναι» στην πρόταση είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, επισημαίνοντας το άστοχο του πολιτικού χρόνου κατάθεσης και κάνοντας λόγο για «αντιπερισπασμό» και υπονόμευση της συναίνεσης. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή ααπουσίασε από την ψηφοφορία. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών

Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης έλαβε η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι εάν οδηγήσει την χώρα στα βράχια και την χρεοκοπία θα υπάρξει (προ)ανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες της και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να του αντιτείνει ότι ο ίδιος όχι μόνο προσδοκά καρτερικά στην αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά απειλεί ότι θα στήσει προανακριτικές επιτροπές.

Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, παρότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «δεν ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε», αλλά «για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και οι πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν, αναφερθείς ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διημείφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα πώς ανατράπηκε και μέσα από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως είπε.

Η πρωθυπουργός δεν μας κάλεσε στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή, όπως και την περασμένη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς, προσπαθεί να συγκαλύψει τη διάψευση των προσδοκιών του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει ανακριτική επιτροπή «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

Ερμηνεύοντας δηλώσεις του κ.  Σαμαρά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν βουλευτές της δεν στηρίξουν την συμφωνία που θα πετύχει με τους δανειστές, ο κ Τσίπρας τον ρώτησε εάν ονειρεύεται την εποχή των Καννών. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι», του είπε.

Η εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ότι «οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ’ τους δικούς σας εφιάλτες και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα εάν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν την συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω». «Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς -θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους», του επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής, ωστόσο καλωσορίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να καταγραφούν η αλήθεια, οι πλάνες και οι δημαγωγίες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην επταμερή στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας «έζησε προληπτικά τις Κάννες του» και ότι δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. «Ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες, αυτό έγινε και στις Κάννες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναλάμβανε αμέσως να συγκροτήσει την Εξεταστική Επιτροπή. Δεν την ψηφίζουμε γιατί βιάζει την κοινή λογική αλλά την καλωσορίζουμε και θα συμμετάσχουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας πάντως ότι «όλα εδώ πληρώνονται».

«Η ιστορία είναι πάνω από συγκυριακές πλειοψηφίες», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου».

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει, όλοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες – όλοι εκτός από τους Έλληνες. Και τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. Συμπλήρωσε ότι στη Βουλή θα πρέπει να συζητηθούν τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και τα λάθη που μας κρατάνε στο μνημόνιο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο. Οπως αποφασίστηκε, χωριστά θα συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί να γίνει κοινή συζήτηση.

news.in.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.