Νευρολογικά τα αίτια της παχυσαρκίας

Η ομάδα επιστημόνων βασιζόμενοι σε στοιχεία που ανέσυραν από εξειδικευμένα αρχεία DNA, για περιπτώσεις πάνω από 300,000 ανθρώπων, δημιούργησαν το μεγαλύτερο γενετικό χάρτη παχυσαρκίας που υπάρχει.
0BED97E5047C3120DC8EA5F03BDF4010Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 90 νέες περιοχές του γονιδίου που θα βοηθήσει να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος από ότι άλλοι.

Ερευνώντας τον τομέα των γονίδιων και την σύνδεση τους με τον εγκέφαλο, ανακάλυψαν πως η παχυσαρκία πιθανόν να οφείλεται και σε νευρολογικά αιτία.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Νature.

Εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα την γενετική επιρροή και την κατανομή του λίπους στο ανθρώπινο σώμα, διαπίστωσαν πως το λίπος γύρω από την κοιλιά μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα υγείας από ότι το λίπος που συγκεντρώνεται στους μηρούς.

Εντοπίστηκαν επίσης 33 νέες περιοχές γονίδιων που συνδέονται με την κατανομή του σωματικού λίπους, δίνοντας περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τους λόγους που το ανθρώπινο σώμα παίρνει την μορφή του αχλαδιού, είτε γιατί σε κάποιους άλλους συσσωρεύεται το λίπος γύρω από την κοιλιά, ενώ εντοπίστηκαν και 60 νέες περιοχές που επηρεάζουν το δείκτη μάζας σώματος.
«Δεν είχαμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στο νευρολόγο για να συζητήσουμε για θέματα παχυσαρκίας, αλλά πιθανόν και να χρειάζεται από εδώ και πέρα», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Ελισάβετ Σπηλιώτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Έλεγχος της όρεξης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένα γονίδια συμβάλλουν για το πώς ελέγχουν την όρεξή μας, άλλα με τον τομέα της μάθησης και άλλα με την μνήμη στις διατροφικές μας συνήθειες.

Ο καθηγητής Peter Weissberg, διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία και πιο συγκεκριμένα το λίπος που συσσωρεύεται μέσα στην κοιλιά, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και καρδιακές νόσους, αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Η κατανόηση αυτών των οδών, θα πρέπει να μας βοηθήσει να επινοήσουμε νέους τρόπους για την πρόληψη της παχυσαρκίας και τις καταστροφικές τις συνέπειες για την υγεία”.

skai.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.