“Να αποσυρθεί το έκτρωμα Κατρούγκαλου”

Ο Αιρετός συμμετέχει στην απεργία των δημοσιογράφων.

POESYΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά την  κοινή συνεδρίαση με τους Προέδρους των Ενώσεων-μελών της αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 (από 06.00 της Τετάρτης έως τις 06.00 της Πέμπτης 4/2) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ, όπως και όλες οι Ενώσεις Συντακτών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε ιδιωτικά, δημόσια και διαδικτυακά Μέσα, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης , 3 Φεβρουαρίου έως και τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016.

Δίνουμε δυναμικά την απάντησή μας στις πολιτικές, που επιδιώκουν να τελειώσουν την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους, αλλά και απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι επιπτώσεις και στην αγορά των media αναμένονται ανυπολόγιστες. Μόνο που και πάλι οι εργαζόμενοι θα τις πληρώσουν.

Ζητάμε να αποσυρθεί το έκτρωμα Κατρούγκαλου.

Η βρώμικη δουλειά, που κάποιοι επιμένουν να κάνουν για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία δεν θα περάσει.

Είναι φανερό ότι θέλουν την πλήρη υποταγή της είδησης στην πληροφορία και της ενημέρωσης στην επικοινωνία-προπαγάνδα.

Η διάλυση του ασφαλιστικού ιστού στα Ταμεία μας είναι σχέδιο που θέλει να αποδομήσει τις εγγυήσεις, που παρέχουν για την ιδιότητα του δημοσιογράφου, τις Ενώσεις Συντακτών, την εφαρμογή ΣΣΕ με ταυτόχρονη τήρηση, με τον τρόπο αυτό, Κώδικα δημοσιογραφικής και επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, από τους εργαζόμενους.

Οι επιπτώσεις που επιφέρει το σχέδιο τέρας στην ενημέρωση είναι οδυνηρές για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική συνοχή αφού επιδιώκει:

Κατάργηση των ΣΣΕ και στη δημοσιογραφική εργασία.
Οι μισθωτοί δημοσιογράφοι γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες και η είδηση εμπόρευμα. Τα μπλοκάκια γίνονται καθεστώς, που ταιριάζει γάντι στη διαπλοκή και τα διατηρεί καθώς ετοιμάζεται νέα ανθρωποθυσία στο βωμό των εργοδοτών με τις ομαδικές απολύσεις.
– Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

– Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.

– Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.

– Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

– Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης

– Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια). Τους τσεπώνουν οι εργοδότες.

Με νέο ρεσάλτο γίνεται δήμευση σε ότι έχει απομείνει από τα ομόλογα του PSI. Το πλιάτσικο, τώρα, δεν αφήνει τίποτα από τα αποθεματικά των Ταμείων και το Αγγελιόσημο.
Μπαίνει λουκέτο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για να χαρίσει η κυβέρνηση τα εκατομμύρια που χρωστάνε εργοδότες, καναλάρχες και ΔΕΚΟ στα Ταμεία μας.
Διαλύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, αφού τον πνίγουν με την οικονομική ασφυξία που του προκαλούν και το Αγγελιόσημο που του αρπάζουν.
Οι άνεργοι χάνουν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το δωδεκάμηνο επίδομά τους, γιατί ο ΟΑΕΔ δε δίνει ούτε τα μισά. Μένουν δίχως περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ και αντί για πρόνοια τους στέλνουν και αυτούς να ψάχνουν στα σκουπίδια.
Όλοι οι ασφαλισμένοι μένουν δίχως επικουρικό και με αμφίβολη περίθαλψη. Οι συνταξιούχοι χάνουν τα λεφτά τους και όλα αυτά που πλήρωσαν τόσα χρόνια.

Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα.

Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξάλλου, με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο. Έχει έτσι τη δυνατότητα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, να αντιμετωπίσει άμεσα την εκκρεμότητα με τα ειδησεογραφικά sites, και με την επέκταση των ΣΣΕ, να λύσει άμεσα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο. Η καθιέρωση του Αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο οριοθετεί και τη δημοσιογραφική εργασία στα ειδησεογραφικά sitesκαι οδηγεί στη θεσμοθέτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συναδέλφων σε αυτά. Τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια το ζητάει επίμονα η ΕΣΗΕΑ, αλλά οι κυβερνήσεις το αρνούνται επειδή προτιμούν να κάνουν το χατίρι της εργοδοσίας.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αλλάξει τώρα.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.