Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε ένα γεωπολιτικό θρίλερ, μη προϊόν μυθοπλασίας, στην τεταμένη εδώ και 300 μέρες Μέση Ανατολή. Η επίθεση της ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ εναντίον αμάχων με 12 μικρά παιδιά θύματα στο Γκολάν ακολούθησε μια <<χειρουργική>> εξουδετέρωση των υπαίτιων για το μακελειό του Οκτώβρη αρχηγών της ΧΑΜΑΣ και ενός της οργάνωσης του Νασράλα.
Τουρκία και Ιράν απειλούν με πόλεμο το Ισραήλ, το οποίο απαντά με εξουδετέρωση μέχρι τις στιγμές που γράφεται το παρόν άρθρο ηγετών τρομοκρατών. Στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης συγκεντρώνονται στο Λίβανο, και διπλωματικός <<πυρετός>> ξεκίνησε ξανά.
Οι συνθήκες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο γράφων θα αναφέρει με τη δική του ματιά ποια ζητήματα εγείρονται αυτή τη στιγμή, με πιο σοβαρό τον αντίκτυπο στη χώρα μας.
Καταρχήν κεφαλαιώδες ερώτημα είναι αν θα ξεκινήσει πόλεμος. Η απάντηση είναι σύμφωνα με προσωπική εκτίμηση του γράφοντα ναι. Μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το πρώτο αποφάσισε με εντολή στα όργανα του ευθύ χτύπημα. Αναλυτές (ΕΛΙΣΜΕ, Φίλης, Μάζης κα) μιλούν για ταπείνωση του Ιράν στην αποτυχία της προστασίας των θανόντων που προκαλούν φόβο και εκδίκηση. Όμως οι ιρανικές δυνατότητες είναι υποδεέστερες. Φάνηκε από τις ισραηλινής προέλευσης επιθέσεις εντός του ιρανικού κρατικού πυρήνα. Θα προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο αυτή η εξέλιξη; Ο γράφων εκτιμά όχι, το ίδιο και οι παραπάνω αναλυτές. Οι ζημιές των εμπλεκομένων θα ναι μεγαλύτερες απ τα κέρδη.
Ας μπούμε σ ένα άλλο θέμα : οι δυνατότητες της ΜΟΣΣΑΝΤ. Τα ΜΜΕ έχουν αναγκαστικά διαφημίσει τη δυναμική μιας υπέρ-υπηρεσίας που θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Μόνο στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο αν ψάξει κανείς θα βρει πληροφορίες για το τμήμα KIDON ( σημαίνει στα Εβραϊκά ξιφολόγχη) της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας ( Caesarea, βλ Βιβλίο <<Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στον 21ο αιώνα >>). Ασχολείται με την εξουδετέρωση επικίνδυνων προσώπων για την Ασφάλεια του Ισραήλ και την προστασία της Εβραϊκής Διασποράς παγκοσμίως, αξιοποιώντας συνεργάτες από τους κόλπους της (Sayanim) για συλλογή Πληροφοριών και παροχή υποστήριξης. Εντός του Ιράν έχει με επιτυχία, με βάση το παραπάνω σύγγραμμα, <<εμφυτεύσει>> πολίτες – συνεργάτες προερχόμενους από την Αντιπολίτευση στο καθεστώς( <<Μουτζαχεντιν του λαού >>), εκπαιδεύοντας τους στη γειτονική Αλβανία για παρόμοιες αποστολές. Ένας τέτοιος σύμφωνα με τα ΜΜΕ έβαλε εκρηκτικό μηχανισμό στο δωμάτιο του Άραβα τρομοκράτη 2 μήνες νωρίτερα . Το ζήτημα <<Κοινότητα Πληροφοριών και Αντι-Πληροφοριών >>επανέρχεται στο προσκήνιο. Με τον Ερντογάν να φοβάται για τη ζωή του, ο γράφων θα θέσει το ίδιο θέμα και για Δυτικούς ηγέτες, όπως και για τον Έλληνα ΠΘ. Η Ρωσία έχει αντίστοιχη υπηρεσία και δεν αποκλείεται μια τέτοια απόπειρα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και άλλες υβριδικού τύπου επιθέσεις. Είναι έτοιμη η Δύση για εφαρμογή και αποτροπή ταυτόχρονα υβριδικού δόγματος; Τα οφέλη για τους Ισραηλινούς είναι πολλά πάντως.
Ο γράφων θα ήθελε να εκφράσει την αντίθεση του στην όλη εκ μέρους του Εβραϊκού Κράτους διαχείριση των Αράβων γειτόνων του με κάθε καλή πρόθεση. Θα πρεπε να ισχύει ακόμα το πνεύμα των πολέμων του 1956 και 67 με χαραγμένα σύνορα και φιλοξενία μόνο που όσων Αράβων σέβονται το Ισραήλ. Οι ακραίες υποχωρήσεις από τη μια και βάρβαρες καταπιέσεις άμαχου πληθυσμού από την άλλη μόνο διπλωματική αποδυνάμωση αποτελούν. Και αμυντική ταυτόχρονα. Από την άλλη το Ιράν, με σοβαρές δομικές αδυναμίες, επιδιώκει με συνεργασία Ιράκ, Συρίας και Υεμένης να εντείνει τη σύγκρουση λόγω της δολοφονίας των στελεχών του. Ο καθηγητής Ι. Μάζης έχει αναφερθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, που θα του δώσει αφορμή για περαιτέρω αξιώσεις στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Με τέτοια κενά ασφαλείας που στερούν ζωές Προέδρων και άλλων αξιωματούχων όλες αυτές οι χώρες (Ιράν και άλλες 3) πέρα από αυτοκαταστροφή τους και οικονομική ή πολιτική αναταραχή παγκοσμίως τι άλλο περιμένουν να προκαλέσουν; Θα ήταν καλό να ξανασκεφτούν την τακτική τους, δεν αξίζει ένταση για τα μάτια του Χανίγια και άλλων παρόμοιων.
Και φτάνουμε στο θέμα Τουρκία. Μοιραία υπολογίζουμε και Ελληνική εμπλοκή. Η πρώτη όπως πάντα προβάλλει τον εαυτό της και μόνο. Απειλεί το Ισραήλ με εισβολή, αλλά το ΕΛΙΣΜΕ δια του Προέδρου του υποστηρίζει εισβολή εκεί που βολεύει τους Τούρκους, δηλαδή νησιά Αιγαίου και Κύπρο. Άλλωστε και Τούρκοι στρατιωτικοί παράγοντες το ανέφεραν (βλ. Ινφογνωμων Πολιτικά). Ο γράφων εκτιμά ως αναμενόμενο τον πόλεμο Τουρκίας και Ισραήλ ακόμα και μέσα στο Λίβανο. Αν όχι άμεσα, ίσως αργότερα. Τούρκοι αξιωματούχοι, ειδικά ο Φιντάν, είναι καιρό στη μαύρη λίστα του Ισραήλ λόγω παράδοσης Ισραηλινών πρακτόρων στο καθεστώς του Ιράν (βλ Βιβλίο <<ΜΙΤ:στη φωλιά του Τουρκικού παρακράτους >>). Εβραϊκή διασπορά ακόμα υπάρχει στην Τουρκία. Άρα καταλαβαίνουμε τι ακολουθεί. Ο γράφων εκτιμά έσωθεν και έξωθεν καταστροφή της Τουρκίας λόγω συσπείρωσης Αράβων και Ισραηλινών εις βάρος της. Συν υβριδικό πόλεμο μέσω PKK εντός Τουρκικού εδάφους με Ισραηλινή βοήθεια και δράση ΜΟΣΣΑΝΤ, που η ΜΙΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Δεν είναι όλοι Έλληνες να σκύβουν το κεφάλι.
Άρα τα<<σκάγια>> ίσως περάσουν και από τη χώρα μας, ως επίσημα φίλη προς το Ισραήλ, όπως φάνηκε από απειλές Φιντάν και ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ.Και πάλι η προσκόλληση της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Δυτική εξωτερική πολιτική μπορεί να λάβει αντί Τουρκικές διαστάσεις, διότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δε συμφωνούν με τη συμπεριφορά των Τούρκων, αν κρίνουμε από την είδηση που προβάλλεται στα ΜΜΕ περί άρνησης της Γερμανίας να προμηθεύσει στην Τουρκία Eurofighter. Μια επίθεση σε μια φαινομενικά παθητική Ελλάδα ή Κυπριακή Δημοκρατία θα ναι περίπατος για Τουρκία; Η ίδια η Ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί τα θετικά στοιχεία της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής για εφαρμογή αντίστοιχου προτύπου Ελληνικού;
Ούτε ο Ελληνικός λαός ούτε οι Κυβερνήσεις του με φωτεινές εξαιρέσεις φαίνονται να ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο δεκαετίες τώρα.
Φωτό: Inskra. gr