Νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης-Το μήνυμά του (βίντεο)

Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα σε κάθε εκκλησία της Αιτ/νίας δόθηκε το μήνυμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που θα είναι πλέον ο Βολιώτης αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, Δαμασκηνός Κιαμέτης με  65 ψήφους.

 

Στην πλήρωση της χηρεύουσας θέσης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022,  η Σύνοδος της  Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη Συνεδρία Της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δαμασκηνός Κιαμέτης κατετάγη στην πρώτη θέση με δεκάδες ψήφους διαφορά από τον δεύτερο.

Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει έδρα το Μεσολόγγι και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, εκτός απο το δήμο Ναυπακτίας και τη δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου που εκκλησιαστικά συγκροτούν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Η Μητρόπολη υπάρχει με τη σημερινή της μορφή από το 1922. Η Μητρόπολη πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο νομό.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας Δαμασκηνός Κιαμέτης:

Ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός, έως σήμερα ήταν πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ήρθε από την Μητρόπολη Πειραιά μαζί με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και υπηρετούσε στον Βόλο επί σειρά ετών, ως ιερατικός προΐστάμενος του Ι. Ναού Αναλήψεως Χριστού Βόλου.

Έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997.

Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.

Τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του Γέροντός του,Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε άμα τη ενθρονίσει του στο Βόλο.

Εκεί χρημάτισε Αρχιδιάκονος και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου (1998 – 2003), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2003-2006) και έπειτα Πρωτοσύγκελλος (2006 μέχρι σήμερα).

Από των διοικητικών αυτών θέσεων, συντόνισε το όλο ιεραποστολικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Διετέλεσε Προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Ανέλαβε την διοργάνωση των μηνιαίων Ιερατικών Συνάξεων, πολλών Επιμορφωτικών Ιερατικών Σεμιναρίων, καθώς και πολυάριθμων Συνεδρίων και ποικίλων Εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Διετέλεσε Διευθυντής του περιοδικού «Πληροφόρηση» (2002-2012) και Υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του Βρεφονηπιακού της Σταθμού.

Εμπνευστής, δημιουργός και Διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στη Μακρυνίτσα Πηλίου, του πρωτότυπου χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Ο Μικρός Παράδεισος» και «Η Γωνιά του Θεού» στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων και συνέβαλε καθοριστικά στην εκ βάθρων ανακαίνιση και εύρυθμη λειτουργία του.

Έχει αναπτύξει πλούσια ποιμαντική και φιλανθρωπική δραστηριότητα στη Μητρόπολη Δημητριάδος, και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους νέους και τα νεανικά ζητήματα, ενώ ξέρει να ασκεί διοίκηση και να χειρίζεται επιτυχώς τα διοικητικά θέματα.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη την 6η Οκτωβρίου 2022, από την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εχει έδρα το Μεσολόγγι και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, εκτός από τον δήμο Ναυπακτίας και τη δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, που εκκλησιαστικά συγκροτούν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Και με πληροφορίες και φωτό από το dogma.gr