Νέα Υόρκη: Εξέλεξαν και τον . . . νεκρό για να σώσουν την υποψηφιότητα

Στις προκριματικές εκλογές για την Βουλή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι της 133ης περιφέρειας εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία -60,3%- τον Μπιλ Νότζεϊ για το ποιος θα διεκδικήσει την έδρα στις τελικές εκλογές του Νοεμβρίου. 539eb820ae0b9eef9f10474f41f4dbb8Το πρόβλημα: Ο Νότζεϊ είχε αυτοκτονήσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Οι κάλπες είχαν κλείσει το βράδυ της Τρίτης (πρωί Τετάρτης, ώρα Αθήνας) και είχαν στηθεί για το ποιος θα έπαιρνε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών στην μάχη για την έδρα της 133ης περιφέρειας απέναντι στη Δημοκρατική Μπάρμπαρα Μπάερ. Εκείνες οι εκλογές γίνονται μαζί με τις προεδρικές το Νοέμβριο.

Οι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ήταν δύο, ο νυν κάτοχος της έδρας στη Βουλή της Πολιτείας Μπιλ Νότζεϊ και ο Ρίτσαρντ Μάιλν. Ο Νότζεϊ ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, μέλος της εκστρατείας του για τη Νέα Υόρκη και συνοδοιπόρος του ήδη από το 2013 (όταν προεδρική υποψηφιότητα του μεγιστάνα θα φαινόταν αδιανόητη), προτείνοντάς του τότε του να βάλει υποψηφιότητα για κυβερνήτης.

Την Παρασκευή όμως πριν την προκριματική κάλπη, ο Νότζεϊ αυτοκτόνησε. Την ίδια ημέρα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου για κατηγορίες που αφορούσαν κακοδιαχείριση (ενώ τον βάρυναν οι σκιές άλλων δύο υποθέσεων).

Τελικά, το όνομά του έμεινε στο ψηφοδέλτιο και, παρά το… προβληματάκι, επικράτησε στην κάλπη της Τρίτης σαρωτικά.

Η μεταθανάτια επανεκλογή του Νότζεϊ έχει λογική βάση όσο κι αν από μόνη της είναι παράλογη: Το στρατόπεδό του είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν, έστω και νεκρό, ώστε να διασφαλίσουν ότι η τελική υποψηφιότητα θα έμενε σε αυτούς.

Σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου πριν τις εκλογές, ο εκλογικός νόμος δίνει διορία 10 ημερών για ανάδειξη αντικαταστάτη. Το στρατόπεδο του Νότζεϊ τώρα καλείται να διαλέξει νέο υποψήφιο ο οποίος θα πάει κατευθείαν στη μάχη με την Δημοκρατική Μπαέρ.

Οι Ρεπουμπλικανοί που ψήφισαν τον Νότζεϊ παραδέχθηκαν ότι ουσιαστικά ψήφιζαν κάποιον «στα τυφλά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian, προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι ο τελικός υποψήφιος θα είναι «όσο πιο κοντά γίνεται, από φιλοσοφική άποψη, στον Νότζεϊ».

 

in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.