Νέα Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης : Πρόβα πολέμου;

Συνεχώς νέες τροπές λαμβάνει η Ελληνο-τουρκική σύγκρουση για τα θαλάσσια σύνορα, τα νησιά και τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παράνομη κυβέρνηση (διότι δεν έχει πλέον νομιμότητα) της Λιβύης, φιλική προς την Άγκυρα, υπέγραψε με τους Τούρκους συμφωνία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κρήτης (!), που δεν ανήκουν σε καμία από τις 2 χώρες. Παρέκαμψαν την Ελλάδα και χωρίζουν μεταξύ τους έκταση θαλάσσια που δεν τους ανήκει. Η Τουρκική πλευρά με αυθαίρετο τρόπο οικειοποιείται κοιτάσματα που δεν της ανήκουν. Οι γείτονες παριστάνουν τους <<τρελούς >>. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Η εξέλιξη αυτή, φέρνει την Ελληνο-τουρκική σύγκρουση όλο και πιο κοντά. Απειλώντας τις προάλλες τα νησιά με επίθεση << ένα βράδυ ξαφνικά >> και βλέποντας το ρίσκο, ο Τούρκος Πρόεδρος μετέφερε τον αγώνα στο <<γήπεδο>>  που τον βολεύει : Κύπρος και νότια της Κρήτης.

Γιατί εκεί? Η Κύπρος ακατανόητα συνεχίζει να είναι ελλιπής σε επίπεδο άμυνας. Γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι εκτός των Κυπρίων Καταδρομέων ο υπόλοιπος Στρατός Ξηράς είναι πλημμελώς εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος με κατεύθυνση δημιουργίας στρατιώτη – αγγαρειομάχου και όχι αποτρεπτικής μηχανής. Ναυτικές Δυνάμεις δεν υπάρχουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες στο νησί και ο εξοπλισμός τους υπερέχουν αριθμητικά. Και θα ενισχυθούν κι άλλο. Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος (ΕΑΧ) Ελλάδος και Κύπρου είναι μόνο στα χαρτιά. Ενιαία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των 2 χωρών δεν έχει κηρυχθεί (άλλη μια ανοησία αυτή), με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να βρίσκουν στήριγμα για διεκδικήσεις. Οι Τουρκικές φρεγάτες μπαίνουν σε Κυπριακή ΑΟΖ και κυκλοφορούν ανενόχλητα (!!). Τα ίδια χάλια από Ελληνικής πλευράς εντοπίζονται και κάτω από την Κρήτη, με μηδενική ΑΟΖ να έχει οριστεί.

Το τελευταίο στοιχείο είναι και το πρόβλημα. Η αποφυγή της Ελληνικής πλευράς σε επί του πεδίου αντιμετώπιση του Τουρκικού θράσους αμφισβητεί όλη τη σημαντική διπλωματία του ΥΠ. ΕΞ. τα τελευταία 2 χρόνια. Επίσης η εικόνα μας προς τους συμμάχους (Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΑΕ, ΗΠΑ) είναι προβληματική : δεν τους δίνει κίνητρο να βοηθήσουν, το αντίθετο μάλιστα. Ο Τούρκος Πρόεδρος εκεί βασίζεται. Είναι ουσιαστικά ανενόχλητοι οι γείτονες.

Οι Τούρκοι μετά την υπογραφή της παραπάνω Συμφωνίας θα προχωρήσουν σε εκμετάλλευση Ελληνικών και Αιγυπτιακών κοιτασμάτων. Τα σενάρια είναι 2:Είτε η Ελληνική και η Αιγυπτιακή πλευρά θα αντιδράσουν στρατιωτικά άρα θα προκύψει πόλεμος, επηρεάζοντας και την Κύπρο, ή θα αρχίσει η χώρα μας τη γνωστή βλακώδη <<στρατηγική ψυχραιμία >> με αποτέλεσμα να χάσει τα κοιτάσματα χωρίς τουφεκιά. Το πρώτο θα φέρει πόλεμο, το δεύτερο ντροπή.

Ήδη οι Τούρκοι ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε Κύπρο και Μικρά Ασία. Ξέρουν πολύ καλά ότι η Μεγαλόνησος είναι το αδύνατο στρατιωτικά σημείο που μπορούν να δράσουν. Το θέμα είναι ξανά η αντίδραση της Ελλάδος. Σοβαροί αναλυτές παροτρύνουν την κυβέρνηση να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη και να επεκτείνει στα 12 ν.μ.τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Επίσης να ενωθεί στην πράξη ο Αμυντικός Χώρος με αυτόν την Κύπρου. Είναι κατάλληλη στιγμή διπλωματικά για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ιταλία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδικάζουν τις <<πειρατικές>> τακτικές των Τούρκων. Το κυριότερο όμως είναι η απάντηση της Ελλάδος επί του πεδίου. Η Τουρκία ξέρει ότι η χώρα μας δε θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Αυτή η συμπεριφορά όμως ακυρώνει κάθε πολιτική και αχρηστεύει το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που επιβαρύνουν την ήδη παραπαίουσα οικονομία.

 

Please follow and like us: