Μ.Τετάρτη: Το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου-Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Αγρινίου

Την Μεγάλη Τετάρτη η εκκλησία μας γιορτάζει και τελεί το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου,όπου διαβάζονται εφτά ευαγγέλια και εφτά ευχές.

Ο ιερέας ευλογεί το λάδι όπου με αυτό «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο προσφέροντας έτσι Την χάρη και την ευλογία του Ιησού και του Αγίου Πνεύματος. 

Το λάδι θεωρείται ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Πάνω Σε αυτό σταυρώνουν τρία κεριά τα οποία καίνε κατά την τέλεση του μυστηρίου. Μετά το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλουράκια την επόμενη ημέρα.

Επίσης η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη και στην αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματα της αφού Του έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη.

Σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει:Δύο μέρες πριν το Πάσχα και καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα τον πλησίασε Μια πόρνη γυναίκα και άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο.

Η τιμή του κοντά στα τριακόσια δηνάρια πολύτιμο άρωμα για αυτό και οι μαθητές τον επέκριναν μα περισσότερο ο Ιούδας .

Ο Χριστός όμως Την υπερασπίστηκε για να μην αποτραπεί από το καλό της σκοπό. Τέλος το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα,δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο,την προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαίων και την προδοσία του Ιούδα.