Η είδηση του θανάτου του τέως Βασιλέα προκάλεσε αμφίσημες αντιδράσεις στους πολίτες, με τους περισσότερους να στρέφονται κατά του προσώπου του για τα λάθη που τον βαραίνουν στο παρελθόν.
Υπάρχουν και πολλοί που τον υποστήριξαν βέβαια. Συμφέρει την Ελλάδα η βασιλεία σαν πολίτευμα; ή καλύτερα βασιλεύομενη δημοκρατία;
Ο γράφων θα εκθέσει την προσωπική του γνώμη, κι όποιος διαβάσει το κείμενο ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Τάσσεται ΚΑΤΑ της ύπαρξης Βασιλείας έστω και στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ίδιο ρόλο. Οι λόγοι είναι οι εξής.
Παγκοσμίως τα Παλάτια ήταν πηγές <<κινημάτων>> και γενικότερα συμπεριφοράς με στόχο τον αυταρχικό έλεγχο κάθε χώρας. Η Ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια. Ο εκλιπών και η μητέρα του Φρειδερίκη ήταν γνωστοί πανελληνίως για παρασκήνια <<κόλπα >> και <<παραιτήσεις>> πολιτικών τη δεκαετία του 50 και 60.Η Αποστασία του 65, όπως κατά πολλούς και η Χούντα του 67,αποδίδονται στη Βασιλική οικογένεια. Για τα Απριλιανά η ορθή κριτική που ασκήθηκε στο Βασιλιά ήταν ότι δεν συνέλαβε τους αξιωματικούς ως Ανώτατος Άρχων της χώρας, απλά είχε φωτογραφηθεί σκυνθρωπός μαζί τους δείχνοντας δήθεν την αντίθεση του στο καθεστώς. Ή ανίκανος έχει χαρακτηριστεί ή συνένοχος που <<τα χάλασε στη μοιρασιά με τα φιλαράκια του>>. Η Βασιλεία λοιπόν είναι κωμικοτραγικό να συνδέεται με τη Δημοκρατία διότι το πρώτο περιέχει τον αυταρχισμό που αντιτίθεται στο δεύτερο.
Στη χώρα μας, λόγω της διαρκούς έλλειψης οργανωτικού πνεύματος, μετά τον Καποδίστρια την εξουσία ανέλαβαν Βασιλείς από το εξωτερικό, δλδ μη Έλληνες στην καταγωγή. Άρα ο τρόπος διακυβέρνησης τους ήταν ξένος ως προς την Ελληνική νοοτροπία. Τα Εθνικά συμφέροντα μεταξύ λαού και Βασιλέων δεν ήταν τα ίδια (επικίνδυνη διχογνωμία αυτή). Ο παππούς του εκλιπόντος ήταν ο κύριος υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Διχασμού το 1915-1917, ενώ τάχθηκε υπέρ των Γερμανικών συμφερόντων στον Α ΠΠ με σκανδαλώδη τρόπο (παράδοση απορρήτων εγγράφων). Φωτεινές εξαιρέσεις ήταν οι Βασιλείς Γεώργιος Α και Β και πρίγκηπες της Βασιλικής Οικογένειας με ωφέλιμο προς τη χώρα πολιτικό και στρατιωτικό βίο.
Υπάρχουν πολλοί – και δικαίωμα τους είναι – οπαδοί του Βασιλιά όπως και άλλοι της Χούντας του 67 που προκαλούν εντύπωση με τα επιχειρήματα τους. Όπως και να χει δεν μπορεί κανείς να ανακατέψει 2 πολιτεύματα αντίθετα μεταξύ τους. Βασιλεία και Δημοκρατία δεν ταιριάζουν ταυτόχρονα.