Ο επικεφαλής του NATO, Μαρκ Ρούτε επισκέφτηκε σήμερα (26.11.2024) την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, μια ημέρα μετά τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και το επιτελείο του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του επόμενου κύκλου του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε αναλυτικά για την πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Οι κοινές δηλώσεις
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και ότι «μένουμε συνεπείς στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των αμυνόμενων», ενώ ακόμα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει αμυντικές δαπάνες λίγο παραπάνω του 3% επί του ΑΕΠ της, ένα ποσοστό που διατηρήθηκε και στην δύσκολη περίοδο των μνημονίων, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ενώ έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες προτάσεις που αφορούν την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις στην άμυνα, όπως για παράδειγμα την κοινή αντιπυραυλική ασπίδα, μια πρωτοβουλία που είναι αναγκαία μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik στην Ουκρανία».
«Αναγνωρίσαμε ότι απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με εταίρους, με βάση το διεθνές δίκαιο και την απαρέγκλιτη τήρηση διεθνών συνθηκών που διαμορφώνει την αρχιτεκτονική ασφαλείας, ειδικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» είπε στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε μνεία της στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ουκρανία, με την εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Ακόμα, πρόσθεσε ότι η νατοϊκή βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να αυξηθεί ειδικά σε συστήματα αεροπορικής άμυνας ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμα η αποτρεπτική ισχύς του NATO με περισσότερες αμυντικές επενδύσεις.
Η συνάντηση Ρούτε – Δένδια
Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε επίσης, σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας και πώς οι Σύμμαχοι μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συλλογική άμυνα με την εξαιρετικά εξειδικευμένη στρατιωτική και αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της».
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Μαρκ Ρούτε, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:
- οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
- οι σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
- οι σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.
- περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας.
- η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και της καινοτομίας.
- ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Συναντήθηκα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte @SecMarkrutte στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για:
🔹Τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
🔹Τις σχέσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
🔹Τις σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.… pic.twitter.com/ASrPFfFQME— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 26, 2024
Φωτογραφίες Reuters / Eurokinissi
Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Σέβεται την ελευθερία του λόγου και τον απόψεων όλων, όταν αυτά εκφράζονται ευπρεπώς πάντα με βάση την αλήθεια και χωρίς ύβρεις.