Μητσοτάκης: «Ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό της μειονότητας»

Την θέση του ότι δεν θα υποστηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαμηνύει στην Αλβανία πως η ευρωπαϊκή της προοπτική συνδέεται με τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ στηλίτευσε τις δηλώσεις στελεχών της Αλβανικής κυβέρνησης.

“Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής: κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές.

Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως ο συνδυασμός του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας είναι εξαιρετικά προβληματικός και επανέλαβε πως το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση.

pronews.gr