Μηνιγγίτιδα: Αυξάνονται τα κρούσματα

Ήδη τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 12 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκου, από τα οποία δύο περιστατικά έχουν καταλήξει.

γιατροι

Στην Ελλάδα ωστόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β που ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών.

Εκτός αποζημίωσης και του Εθνικού Προγράμματος Υποχρεωτικού Εμβολιασμού παραμένει ακόμη το μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, αν και στην Ελλάδα διατίθεται ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός περιλαμβάνει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β, η οποία ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη.

Η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 65 κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Μόνο τον Ιανουάριο παρουσιάστηκαν 12 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου και δυστυχώς τα 2 από αυτά έχουν καταλήξει (αγόρι 4 ετών στα Χανιά και 3 ετών στην Κομοτηνή) και ένα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (αγόρι 13 ετών στα Τρίκαλα).

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα », είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 ndash; 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

Το παρόν διαθέσιμο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο προσφέρει προστασία από της οροομάδες A, C, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου. Αυτό σημαίνει ότι μένει ακάλυπτη η οροομάδα Β. Στην Ελλάδα το κόστος για το εμβόλιο που καλύπτει και την οροομάδα Β καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς (το κάθε εμβόλιο κοστίζει περίπου 105 ευρώ). Σημειώνεται ότι για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

capital.gr

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.